Начало НОВИНИ Германците биха гласували за Фридрих Мерц за канцлер пред Олаф Шолц

Германците биха гласували за Фридрих Мерц за канцлер пред Олаф Шолц

0

Двадесет и три процента от германците биха гласували за Фридрих Мерц за канцлер, ако можеха да гласуват пряко за глава на правителството, сочи проучване на Института за изследване на общественото мнение „Форса“ за телевизии Ер Те Ел и Ен Те Фау, предаде БТА.

Участниците в допитването предпочитат лидера на Християндемократическия съюз (ХДС) Мерц пред настоящия канцлер Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и вицеканцлера Роберт Хабек от „Съюз 90/Зелени“, показва допитването, публикувано от германската медия „Щерн“.

В допитването Шолц получи 21% от гласовете, а Хабек 18%. Дори при евентуална кандидатура на министърката на външните работи Аналена Бербок от „Зелените“ вместо Хабек, Мерц отново повежда класацията, при това с 25%. С това Фридрих Мерц за пръв път се нарежда преди Олаф Шолц.

Лидерът на ХДС Мерц може да се радва и на резултата на партията си, която би спечелила, ако се провеждаха избори тази неделя. Тя би получила 30% от гласовете, ГСДП и „Зелените“ – по 18%, Свободната демократическа партия – 7%, „Левите“ – 4%, а „Алтернатива за Германия“ – 14%. Девет процента от участващите в проучването биха гласували за други партии.

Друг важен резултат от проучването е, че 28% от гласувалите смятат, че изключването на последните три атомни централи в Германия в края на тази седмица е правилно решение, но 43% смятат, че е погрешно. 25% дори биха искали още една централа да бъде включена.

Данните са събрани от 4 до 6 април 2023 г. от Института за проучване на пазара и общественото мнение „Форса“ по поръчка на телевизия „Ер Те Ел Германия“. В допитването са участвали 1501 души. Статистическата грешка е 2%. В допитването по въпроса за ядрената енергия са участвали 1001 души и статистическата грешка е 3%.

Предишна статияДепутатите отново ще гласуват за председател на Парламента
Следваща статияСергей Игнатов: За външни сили е по-добре да бъдем нестабилни политически

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук