Начало БЪЛГАРИЯ Българска делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Българска делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

0
Българска църковна делегация ще отиде в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън за Великден – след двегодишно прекъсване заради пандемията от Covid-19.
Тя ще бъде водена от Старозагорския митрополит Киприан и се очаква да пристигне на Летище София около 20 часа.
Българската църковна делегация първа ще вземе благодатния огън тази година. Преди това тя ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска благодатният огън, наричан още свещен или небесен. Синя светлина се появява в гробницата на Христос над мраморната плоча, покриваща мястото, в което се смята, че е било положено тялото на Спасителя. В първите минути след запалването огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на синодалната палата в София. Към 23:40 ч фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.
На празничното богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще присъства и  президентът Румен Радев.
В Пловдив тази вечер Благодатният огън, който ще бъде посрещнат от Пловдивския митрополит Николай в църквата  „Света Марина“. По-късно той ще оглави службата за Възкресение Христовово – Пасха в катедралния храм „Успение Богородично“. 

 

А в Смолян божествената частица ще бъде донесена от епископ Висарион от Пловдивската митрополия. Благодатният огън ще пристигне в в храм „Свети Висарион Смоленски“ като свещениците от Смолянската духовна околия ще го занесат в храмовете, в които служат.
В Кърджали Отец Петър от централния храм в Кърджали „Свети Георги Победоносец“ ще донесе Благодатния огън в града край Арда, а от тук ще се разнесе и по другите църкви в областта.
Предишна статияПротойерей Василий Сарян: Изчезва идентичността на нашата Църква, на нашия народ
Следваща статияПолша и Унгария забраняват вноса на украинско зърно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук