Начало БЪЛГАРИЯ Великден е! Празник на празниците

Великден е! Празник на празниците

0

Днес е Великден – Възкресение Христово. Този ден Господ е сътворил – да се зарадваме и развеселим в него! Това е един от молитвените призиви в Празника на празниците, както се нарича Възкресение Христово.

Смята се, че Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си, и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалина отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха, затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Поради връзката му с лунния календар, Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи от Благодатния огън вкъщи.

Празнично приветствие публикува във фейсбук страницата си президентът Румен Радев:

Възкресението дава надежда и укрепва вярата в по-добрия утрешен ден. Затова нека светлината на големия християнски празник ни вдъхва сили да преодолеем заедно изпитанията пред достойното бъдеще на нашия народ. Само единни можем да видим България такава, каквато всички искаме да бъде – силна и просперираща. Нека има здраве, мир и благополучие във всеки български дом! Христос воскресе!

Предишна статияПолша и Унгария забраняват вноса на украинско зърно
Следваща статияПутин присъства на тържествения молебен в храма „Христос Спасител” в Москва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук