Начало НОВИНИ Полша и Унгария забраняват вноса на украинско зърно

Полша и Унгария забраняват вноса на украинско зърно

0
Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и други храни от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, съобщиха двете правителства, след като потокът от доставки подби цените в региона.

След като инвазията на Русия блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произведено в Европейския съюз, в крайна сметка останаха в централноевропейските държави поради логистични затруднения, удрайки цените на продукцията на местните фермери. 

В писмо до Европейската комисия миналия месец министър-председателите на пет източноевропейски страни (сред които и България) заявиха, че мащабът на вноса на продукти като зърнени храни, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар е бил „безпрецедентен“ и казаха, че митата върху вноса на украински селскостопански продукти трябва потенциално да бъдат разгледани.

Въздействието на свръхпредлагането създаде политически проблем за управляващата в Полша Партия на правото и справедливостта (PiS) в момент, когато на страната й предстоят избори. 

Министерството на земеделието в Украйна посочи, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ и призова за преговори за разрешаване на проблема.

Предишна статияБългарска делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
Следваща статияВеликден е! Празник на празниците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук