Начало БЪЛГАРИЯ Зарков: Искаме главният прокурор да бъде разследван, не знам защо той намира...

Зарков: Искаме главният прокурор да бъде разследван, не знам защо той намира това за трагедия

0

С г-н Гешев водим този спор пряко и косвено от доста време за законопроекта за разследване на главния прокурор. Това не е негова нова позиция. Сега в момента се вдига кресчендо. Законопроектът не е в кавички, изготвян е дълго време от много хора. Така служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира пред NOVA готвената промяна в закона относно това кой ще може да разследва главния прокурор у нас.

Позицията на главния прокурор Иван Гешев по законопроекта, който ще касае евентуалното му разследване, е ясна и беше причина той да не бъде приет в предишното Народно събрание. Надявам се това да се случи този. Ако вярваме на заявките на политическите сили, това ще се случи, заяви той.

„За всеки един български гражданин, който не е главен прокурор, предполагам е напълно нормално, ако се наложи да бъде разследван, това да става от човек, който не му е пряко подчинен. Това искаме да стане и за главния прокурор. Защо той намира, че това е трагедия – не знам. Аз мисля, че ние, които живеем с този нормален режим, не го намираме за твърде трагично”. Така Зарков отговори на изказване в интервю на Иван Гешев, в което обвинител номер едно нарече законопроекта „пълна трагедия”.

Правосъдният министър коментира и корупцията у нас. „Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии. В който, съдебната система ще наказва, независимо от това кой е на власт и кой не. Този ден, струва ми се, приближава, но все още не е дошъл. Ключова стъпка в тази посока може да направи сегашното Народно събрание. Моментът е назрял”, каза Крум Зарков.

Той изрази надежда, че след като първите две политически партии в парламента – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – са дали индикации, че ще подкрепят законопроекта, поне в предизборната им програма, а и са седнали да работят за обща законодателна програма.

„Всички партии без една обявиха за приоритет законите за ПВУ, Шенген, Еврозоната и съдебната реформа“, изтъкна той. „Добрата новина е, че тези четири теми засягат едни и същи теми – тези, които вече сме внесли. Една от тях е именно законопроектът за разследване на главния прокурор. Той направи тази тема център на международен интерес, непрекъснато критикувайки законопроекта. Това е лакмусът за политическата воля да се върви напред или отново ще влезем в спиралата на обвиненията заради кого не е станало“, изтъкна той.

Министърът коментира и работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: „Аз наблюдавам работата на КПКОНПИ и не мисля, че е замръзнала. Политическата криза и невъзможността да се сформира мнозинство направи невъзможно много реформи. Доколкото съм запознат, КПКОНПИ функционира и прави своите реформи. Какво трябва да прави, е въпрос на законодателна инициатива”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук