Начало НОВИНИ Колин Коул: САЩ Не иска конфликт с Китай

Колин Коул: САЩ Не иска конфликт с Китай

0

Конфликтът между САЩ и Китай не е неизбежен, но въпреки че Вашингтон не е заинтересован от такъв, той не възнамерява да стои безучастен.

Това изявление направи заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул в интервю за американското списание Foreign Policy. Той предупреди Пекин, че за разлика от Русия, Китай не може да реализира амбициите си за национално величие без да е интегриран в глобалната система.

„Конфликтът с Китай не е предрешен или неизбежен. Фактът, че Пекин е предизвикателство, не означава, че трябва да започнем конфликт, който ще бъде опустошителен за всички участници и ще причини невъобразими щети на световната икономика. Освен това ще бъде конфликт между две ядрени сили и никой не иска такъв изход. Тогава никой не трябва да допринася за такъв изход“, убеден е той.

В същото време, както отбеляза Кол, амбициите на Китай да разшири своето военно и политическо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него „застрашават интересите на САЩ, техните съюзници и партньори“. Според него, ако Вашингтон не действа, „Китай ще разпространи своето влияние и сила“, което ще противоречи на интересите на Съединените щати. Все пак Кол увери, че Пентагонът ще действа „отговорно“.

„Нямаме намерение едностранно да променяме статуквото. Не искаме конфликт с Китай“, подчерта той.

Според Кол Пекин трябва да вземе предвид, че евентуален въоръжен сблъсък в Тайванския пролив може да доведе до същата реакция на света, както се случи с Украйна, а не Хонконг, когато в отговор на безредиците светът „просто се прозя и продължи напред“. „В случая на украинския сценарий вие не само рискувате да се изправите пред разрушителен конфликт, който по-скоро ще ви отслаби, отколкото да ви укрепи, който ще обедини света срещу вас, а няма да го разедини. Вие не само ще се изправите пред военната страна на какво се случва, но също така и перспективата за дипломатическа изолация, икономически загуби, ограничения върху износа и т.н.“ „Голямата разлика между Китай и Русия е, че Пекин няма да може да реализира амбициите си за национално величие през следващите десетилетия, ако не е интегриран в глобалната система“, заключи Кол, предаде „Фокус“.

Предишна статияГЕРБ-СДС и „Възраждане” се срещат в парламента
Следваща статияДаниела Божинова, ПП-ДБ: Не бих преглътнала правителство с ГЕРБ, и много от моите колеги не биха

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук