Начало НОВИНИ Захарова: Варшава преговаря с Киев, докато има нужда от него като „антируски...

Захарова: Варшава преговаря с Киев, докато има нужда от него като „антируски инструментариум“

0

Варшава преговаря с Киев, докато има нужда от него като „антируски инструментариум“, така официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на министъра на развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда, че забраната за внос на украинско зърно в Полша „се отнася за транзита му към трети страни“.

Представете си нещата така: Полша разговаря с Украйна, докато все още има нужда от нея, като субект, като антируски инструментариум. И когато границата бъде изтрита и останките от Украйна бъдат погълнати от Варшава, тогава никой няма да говори изобщо на местното население“, написа Захарова в канала Telegram .

Подобно решение, добави тя, е изключително показателно от гледна точка на изобличаването на въображаемата загриженост на Запада за гладните и нуждаещите се от храна.

От началото на февруари организации, обединяващи полски фермери, протестираха поради факта, че внесеното от Украйна зърно се депозира и продава в страната за последващ износ през Полша в други държави.

Миналата събота Полша забрани вноса на селскостопански продукти от Украйна до 30 юни. Става въпрос за забрана за внос на зърно, захар, сухи фуражи, семена, хмел, лен и коноп, плодове и зеленчуци, продукти от преработени плодове и зеленчуци, вино, говеждо и телешко месо.

Освен това до 30 юни в Полша не могат да се внасят мляко и млечни продукти, свинско, агнешко и козе месо, яйца, птиче месо, етилов алкохол от земеделски произход, както и пчелни продукти. Унгария също така забрани вноса на зърно, маслодайни семена и редица други селскостопански продукти от Украйна до 30 юни 2023 г.

От пресслужбата на Европейската комисия заявиха, че проучват тези решения и поискаха допълнителна информация от Варшава и Минск. Киев изрази надежда да постигне споразумение с Варшава на преговорите в понеделник, 17 април, за транзита на зърно.

Предишна статияСАЩ губят власт над петролния пазар
Следваща статияНАТО не знае как да запуши киевския фонтан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук