Начало НОВИНИ НАТО не знае как да запуши киевския фонтан

НАТО не знае как да запуши киевския фонтан

0

Украйна има нова цел. По-точно тя е като че ли стара – да влезе в НАТО. Но сега украински фигури от различни нива единодушно започнаха да формулират нова задача за постигането ѝ: да се присъединят към НАТО, без да получат така наречения ПДЧ – План за действие за членство, който Киев моли от Запада от 2008 г. Освен това Украйна традиционно изисква това незабавно, на следващата среща на високо равнище на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс през юли.

Това се възприема като толкова важна задача, че ръководителят на украинския режим Зеленски говори за това в обръщението си в нощта на Великден – не като поздрави православните за празника, а каза как ще настоява за „гаранции за сигурност“ на срещата на върха през Вилнюс. Но украинският външен министър Дмитрий Кулеба се изказа особено шумно за това и през последните дни той буквално блика с гръмки изявления как и кога Украйна трябва да влезе в Алианса.

Именно той каза, че „въпросът за ПДЧ е свален от дневния ред“, а на срещата във Вилнюс Киев очаква само „формализиране на решението“ за влизането на Украйна. Министърът дори предупреди, че сега украинците няма да се задоволят с празни приказки, че „вратите на НАТО остават отворени“.

Говорейки миналата седмица, Кулеба строго предупреди западните си поддръжници: „Ако съюзниците решат, че по въпроса за членството в НАТО във Вилнюс те просто ще потвърдят политиката на отворени врати за 130-и път, тогава за Украйна това е неприемлив резултат от срещата.“

Най-шумно беше изказването му, че Черно море „трябва да се превърне в това, в което се превърна Балтийско море – в море на НАТО“. Той веднага добави, че е за „демилитаризацията на Черно море“. Кремъл вече отбеляза явното несъответствие между две несъвместими понятия: НАТО и демилитаризация. Кулеба явно е забравил (а може би все още не знае, че във „вътрешното море на НАТО“ (както той вече нарече Балтийско море) преди шест месеца беше взривено критично инфраструктурно съоръжение на страните от същото НАТО. Сега иска да извърши същата „демилитаризация“ и в Черно море? Чии газопроводи ще гръмнат? На членката на НАТО Турция ли?

Всички тези гръмки изявления едва ли не за приемането на Украйна в НАТО още на срещата на високо равнище през юли бяха обяснени от дългогодишните лобисти на евроатлантическата интеграция от „Европейская правда“, които наскоро публикуваха открито нещо като „конспект“ за киевските власти. В него директно се казва: „За украинските политици е важно да наложат табу върху споменаването на ПДЧ“. Обяснението е примитивно, но съвсем откровено: „Искайте повече, за да получите това, от което се нуждаете“.

Тук се забелязва известно разминаване в позицията на украинските и американските евроатлантически лобисти. Ако в Киев темата за получаване на ПДЧ е табу, то дългогодишните прокарвачи на идеята за присъединяване на Украйна към НАТО от Атлантическия съвет продължават да се придържат към същата линия и почти във всеки материал убеждават съюзниците в нуждата да предоставят на Украйна ПДЧ на срещата през юли.

Ясно е, че западните спонсори на Украйна са в затруднено положение, тъй като не знаят как да формулират евроатлантическите перспективи на Киев, така че да не изглежда точно така, както Кулеба не иска – под формата на „130-то потвърждение“ на тези перспективи. Никой, включително най-ревностните съюзници на режима в Киев, няма да приеме Украйна в Алианса тази година, но нито един политик не може да каже реално как трябва да изглеждат новите обещания.

Ясно е, че Западът има своеобразен спасител в лицето на Унгария: Будапеща традиционно се обвинява за всяко забавяне на въпроса за интеграцията на Украйна в НАТО. Но за да може Унгария да наложи вето на решение, то все още трябва да бъде формулирано. Оттук и несигурността, оттам и различията в позициите по ПДЧ между Киев и неговите покровители, оттам и екстравагантните изказвания на Кулеба за „вътрешните морета“ на НАТО, които дори на Запад не се приемат на сериозно.

Изглежда, че преди юли отново ще чуем много от устата на киевските политици (на тях също беше казано да искат всичко, за да получат поне нещо). И Западът мъчително ще търси златна формула, по която да може да се откаже приемането на Украйна в НАТО, но така, че да изглежда като насърчение, а не като отказ.

Източник: ПОГЛЕД

Предишна статияЗахарова: Варшава преговаря с Киев, докато има нужда от него като „антируски инструментариум“
Следваща статияРъководителят на ДНР Денис Пушилин се срещна с беларуския президент Лукашенко

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук