Начало БЪЛГАРИЯ Радев се среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Радев се среща с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

0

Президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В 15:00 ч. този следобед държавният глава ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще приеме представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет. Двете коалиции вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе избран за председател на 49-ия парламент. Имат общи виждания и за бюджета.

След избора на председател на парламента сроковете вече са в ръцете на държавния глава. Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те – решава Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

Предишна статияДелото за смъртта на Милен Цветков стигна последната съдебна фаза
Следваща статияСлужебният кабинет забрани вноса на над 20 вида украински храни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук