Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Маринов: Няма предпоставки да се направи правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ

Проф. Маринов: Няма предпоставки да се направи правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ

0

При сблъсъка на телевизора и хладилника винаги печели хладилника
Това заяви проф. Александър Маринов, съветник на премиера Гълъб Донев и председател на стратегическия съвет при президента Румен Радев. Пред БНТ той коментира политическата ситуация в страната след първия тур на консултациите при държавния глава и ще има ли правителство.

„Да искаме от партиите ни да направят правителство е все едно да искаме от българския национален отбор по футбол да повтори подвига от САЩ’94“ – така Маринов видя шансовете за редовно правителство. Според него, по-цивилизованото политическо говорене не значи, че различията са забравени.

Има изгледи политическата кризата да се реши. Въпреки първата стъпка на криво в първия ден на 49-ото НС се избра председател и бе договорена законодателна програма. Това са знаци, че парламента може да работи, заяви Александър Маринов.

Според него президентът не бърза с консултациите с политическите сили. По думите му той налага едно темпо, с което дава знак, че очаква парламента да работи съвестно, без протакане и политически игри. Маринов поясни, че е важно дали партиите използват даденото им време ефективно или за протакане.

Маринов призна, че държавният глава носи щети от управлението на служебното правителство. „Всеки който управлява губи от популярността си“, каза той. „От друга страна Радев изпълнява своите конституционни задължения. Служебните правителства се справят добре, но те не са пригодени за дългосрочно управление“, поясни той.

„Не бива да имаме свръхочаквания от консултациите при президента. Консултациите не могат да заменят преговорите между партиите. Те са важни за държавния глава да прецени как да проведе процедурата по връчване на мандатите“, уточни Маринов.

Той бе категоричен, че няма тактически съюз между ГЕРБ и президентството. „Снижава се градуса на взаимните критики в името на приличието. Принципните различния остават и нищо не се е променило в това отношение“, добави съветникът.

Според него е положително това, че партиите си говорят. „Трудно ще се направи правителство със съвместно участие между ГЕРБ и ПП-ДБ. Няма обективни предпоставки за това. Внушава се на обществото, че са готови на компромис, това е един вид надиграване. Варианта за нови избори остава по-вероятен“, посочи Маринов.

По отношение на бюджета той уточни, че в близките дни служебното правителство ще внесе проектобюджет. От тук нататък всички действия и бездействия са отговорност на политиците. Възможно е да се раздуят разходите предизборно. Това е реална опасност. Дори и да няма правителство, държавата трябва да има бюджет, каза още той.

Предишна статияВучич: САЩ купуват оръжие от Сърбия
Следваща статияБус с нелегални мигранти бе заловен край София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук