Начало БЪЛГАРИЯ Михаил Миков: Кабинет ще има, но след „родилни мъки“. Представям си го...

Михаил Миков: Кабинет ще има, но след „родилни мъки“. Представям си го с етикет „експертен”, „на спасението”

0

За пръв път в най-новата ни история беше избран председател на Народното събрание, но с очакването да е на поста само три месеца. Ротацията на парламентарния шеф беше договорена в джентълменското споразумение между първите две политически сили. В рубриката „Срещу течението” Евгений Генчев разговаря с един бивш председател на парламента и лидер на БСП – Михаил Миков.

Според политика 49-ия парламент по-скоро ще излъчи редовен кабинет, но след „родилни мъки”. „Представям си го с етикет „експертно”, „национална отговорност”, „на спасението”. Това ще бъде формулата, чрез която да се направи опит онези тежки думи и междуличностни отношения в последните година-две да бъдат позагърбени”, заяви Миков.

Той коментира споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротационното председателство на Народното събрание и някои комисии в парламента: „Беше наречено като джентълменско, аз смятам, че става въпрос за същинско споразумение между еднородови, едновидови политически сили с еднакви външнополитически и вътрешнополитически приоритети”. По думите му едно мнозинство може да се нарече и маскира всякак.

Според бившия председател на НС няма „надиграване” между президента Румен Радев и партиите. Миков посочи, че е нормално консултациите да се провеждат по няколко на ден, а не по една.

„Партиите не е нужно да се разбират с главния прокурор. Трябва да прокарват някаква ясна политика. Има риск тази фрустрация по темата с главния прокурор да доведе до едно разминаване с разбирането за разделението на властите. Все повече политици говорят за контрол. Абсурдно е да се контролира независима власт. Не съм виждал закона на Крум Зарков, но мисля, че той е продължение на една линия, на една продължаваща война с главния прокурор. Тази фиксация кара много хора да си мислят, че става въпрос за обикновена смяна на персонажите”. Така бившият лидер на БСП коментира темата с евентуалното разследване на Иван Гешев.

Предишна статияМедведев: Ако страните от Г-7 забранят износа към Русия, Москва ще прекрати зърнената сделка
Следваща статияСергей Лавров пристигна в Ню Йорк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук