Начало НОВИНИ Путин нареди отнемане на активи на чужди фирми

Путин нареди отнемане на активи на чужди фирми

0

Русия започна отнемане на руски активи на чужди компании и постави началото с германската енергийна компания „Юнипер“ и финландската „Фортум“. Това става ясно от указ, подписан от президента Владимир Путин.  Според документа, Федералната агенция за управление на собствеността ще стане временен управител на чуждестранни активи в Русия като ответна мярка на западните мерки. Путин нарежда да се започне именно с ценните книжа на финландския „Фортум“ (Fortum Oyj) и дял в „Юнипер“ (Uniper SE) в своя указ от 4 страници.

През ноември „Юнипер“ съобщи, че вече не използва руски природен газ. Тя заведе арбитражен иск срещу „Газпром“ за загубите, понесени заради поведението на руската държавна компания.

„Фортум“ пък е една от най-големите електрически компании във Финландия, която управлява електроцентрали и продава електричество.

Указът, подписан от Путин позволява Русия да поеме контрол върху всякакви чуждестранни активи, което в документа се определя като временно.

„Това решение е взето „във връзка с необходимостта от предприемане на спешни мерки в отговор на недружелюбни и противоречащи на международното право действия на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации, насочени към незаконно лишаване на Руската федерация от руски юридически лица. и физически лица на права на собственост и (или) ограничаване на техните права на собственост, за да се защитят националните интереси на Руската федерация“, се казва в указа.

Временно управление се въвежда по отношение на движимо и недвижимо имущество на чуждестранни лица, свързани с неприятелски държави, ценни книжа, дялове в уставния капитал, имуществени права, намиращи се на територията на Русия, пише още в официалния документ.

Следва приложение, предназначено за германската и финладската фирми. Според него, списъкът на имуществото, подлежащо на временно управление, включва 83.73% от акциите на Unipro PJSC (собственост на германската „Юнипер“), както и 69.88% от акциите на Fortum PJSC, притежавани от Fortum Russia B.V., и 28.35% от акциите, притежавани от Fortum Holding B.V.

Предишна статияСинът на говорителя на Путин Песков се записа във „Вагнер“ и отиде на фронта
Следваща статияЖени са били заплашени с пистолет по време на разходка с куче на Витоша

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук