Начало БЪЛГАРИЯ Георги Киряков: Ако няма кабинет с първия мандат, то няма да има...

Георги Киряков: Ако няма кабинет с първия мандат, то няма да има и с втория

0

„Ако няма разбирателство между първите две големи политически сили в парламента, то няма да има правителство. Няма друг вариант“. Това заяви пред БНР политологът Георги Киряков. Според него ако няма кабинет с първия мандат, то няма да има и с втория.

„Няма политическа сила, извън план „А“, която да направи такъв рязък политически ход и която да поеме горещия картоф. План „Б“ означава отиване към нови избори. Няма план „Б“, който да подсказва, че ще се върви към съставяне на редовен кабинет, извън тези две политически сили – големите“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Според него трябва да се върви към разбирателство по законодателните инициативи и приемането на бюджета. Не е важно какви са лицата и фигурите, важно е мнозинството зад тях и приоритетите и програмите, които ще изпълняват, категоричен бе политологът и обясни:

„Какво значение има състава на кабинета, ако има съгласие по основните управленски приоритети на държавата, ако има разписана ясна и последователна програма за управление на страната и ако има ясно парламентарно мнозинство, което да застане зад тази програма и приоритети. Оттам нататък е въпрос на елементарна договореност между двете политически сили, които са направили това мнозинство, за хората, които ще изпълняват тези програми. Това са изпълнители, те не са някакви хора със свободна воля, които ще могат да си правят каквото си искат в министерствата“.

Песента на сирените е опасна в тази ситуация, категоричен бе Киряков.

По думите му в момента е безсмислено да се сменят лидерите на основните коалиции, каза той и обясни, че в момента дебатът е в друга посока.

Ако през юли отидем на нови избири, скептизицмът на хората ще се увеличи още, изказа мнението си още той.

Относно взрива пред кортежа на главния прокурор политологът изказа мнение, че няма да има яснота в близките седмици и месеци. Този случай поражда повече въпроси и спекулации, отколкото отговори, смята той. Според него случаят много силно се политизира. Той предполага, че много политически играчи ще се възползват от темата и това ще разфокусира вниманието от съществените въпроси.

Предишна статияИво Инджов: Случилото се с Иван Гешев не трябва да отклонява вниманието на политиците от съдебната реформа
Следваща статияBloomberg: Европа намалява разходите за украинските бежанци – те „очевидно се превръщат в бреме“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук