Начало НОВИНИ Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че САЩ може да...

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че САЩ може да останат без пари

0

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ако Конгресът не успее да повиши или отложи плащането на тавана на дълга, САЩ може да останат без пари до 1 юни, пише Би Би Си. Достигането на тавана на дълга би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари.

В понеделник Йелън призова Конгреса да действа „възможно най-скоро“, за да се справи с лимита от 31,4 трлн. долара.

Президентът Джо Байдън свика среща на лидерите на Конгреса по този въпрос на 9 май.

От 1960 г. насам таванът на дълга е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти.

В този случай републиканците от Камарата на представителите поискаха драстични съкращения на разходите и отмяна на някои аспекти от програмата на президента Байдън, включително програмата му за опрощаване на студентски заеми и данъчните облекчения за зелена енергия, в замяна на гласове за повишаване на тавана на дълга. Това предизвика възражения от страна на демократите в Сената и от Байдън, който миналата седмица заяви, че въпросът „не подлежи на обсъждане“. Президентът обаче е подложен на все по-голям натиск да обсъди предложенията на републиканците.

Неплатежоспособността – която би била първата в историята на САЩ – може да разклати световните финансови пазари и да разруши доверието в САЩ като глобален бизнес партньор. Експертите предупредиха, че фалитът може да доведе до рецесия в САЩ и до увеличаване на безработицата. Това би означавало също, че САЩ няма да могат да вземат заеми за изплащане на заплатите на държавните служители и военнослужещите, за изплащане на социални осигуровки или за други задължения, към контрагенти в областта на отбраната.

Това може да се отрази дори на прогнозите за времето, тъй като много от тях се основават на данни от финансираната от федералните власти Национална метеорологична служба.

В писмо до членовете на Конгреса от вторник Йелън пише, че „от предишни безизходици по отношение на лимита на дълга научихме, че изчакването до последния момент за спиране или увеличаване на лимита на дълга може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши краткосрочните разходи по заеми за данъкоплатците и да се отрази негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати“. Йелън добавя, че е невъзможно да се знае със сигурност кога точно САЩ ще изчерпят парите си.

Министерството на финансите планира да увеличи заемите си до края на тримесечието, приключващо през юни, на обща стойност около 726 млрд. долара – с около 449 млрд. повече от предвиденото в началото на годината.

Предишна статияАтентат срещу главния прокурор Иван Гешев
Следваща статияИво Инджов: Случилото се с Иван Гешев не трябва да отклонява вниманието на политиците от съдебната реформа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук