Начало НОВИНИ Днес се очаква ЕЦБ отново да повиши основните лихви

Днес се очаква ЕЦБ отново да повиши основните лихви

0

Днес се очаква Европейската централна банка да повиши отново основните си лихви, предава БТА. За днешния ден е планирано заседание на банката по паричната политика.

През март водещите лихви бяха увеличени с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Така лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – нарасна до 3,50 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) стана 3,00 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достигна 3,75 на сто.

Данни, публикувани по-рано през седмицата, показаха, че инфлацията в еврозоната през април е нараснала незначително до 7 на сто през април спрямо 6,9 на сто през март, слагайки край на серия от пет последователни месеца на намаление.

Основната инфлация обаче е намаляла леко – до 5,6 на сто през април от 5,7 на сто през март.

Според Джон Луелин, бивш главен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от в. „Гардиън“, има голям шанс ЕЦБ да продължи да повишава лихвите, докато не се отчете значителен спад на основната инфлация.

В тримесечен доклад на ЕЦБ, публикуван във вторник, франкфуртската институция съобщи, че банките в еврозоната са затегнали критериите си за отпускане на кредити на бизнеса през първото тримесечие, което предполага, че сега повишението на лихвите може да е по-ограничено. Прогнозите на анализаторите са за повишение от 0,25 процентни пункта.

Банките от еврозоната са отчели също и силен нетен спад на търсенето на корпоративни заеми или кредитни линии за компании през първото тримесечие и то с най-бърз темп от световната финансова криза.

Предишна статияАнатолий Антонов: Русия ще отговори на наглата и арогантна терористична атака срещу Кремъл
Следваща статияНастимир Ананиев: ГЕРБ има 2 опции – правителство с ДПС, БСП и „Възраждане“, или ИТН, или да подкрепят втория мандат“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук