Начало НОВИНИ Икономистът Светлин Танчев: Бюджетът трябва да се върне в реалистични параметри и...

Икономистът Светлин Танчев: Бюджетът трябва да се върне в реалистични параметри и да бъде свит дефицитът

0

По-добре да няма нов бюджет към момента, отколкото да има това, което се предлага. Липсата на бюджет поне ще потисне проинфлационните политики, които са заложени в този бюджет“, заяви икономистът Светлин Танчев в студиото на „Bulgaria ON AIR“.

Той отбеляза, че живеем на кредит, ако разходите са повече от приходите. В нашия случай са заложени много ниски приходи, докато разходите са огромни. Танчев е останал изненадан от капиталовата програма.

„Сега е май, те са заложили 11 млрд. лв. капиталови разходи до края на годината. Това означава, че са много сериозните проекти, за да „глътнат“ такива суми. Не виждам как биха могли реалистично да бъдат похарчени такива пари. Ако съумеят да се похарчат, това неминуемо ще ускори инфлацията“, обясни икономистът.

По думите на Танчев, което и правителство да приеме бюджета, то трябва да го върне в реалистични параметри и да бъде свит дефицитът, който потиска инфлацията. Не може държавата да създаде пари, единствено работещите хора могат да го направят, изтъкна икономистът.

„Ролята на държавата е да създаде благоприятна обстановка, в която работещите хора да могат да произвеждат повече и да вдигнат доходите“, подчерта Танчев и добави, че трябва да се вземат заеми, за да има растеж.

„Икономиката е физиката на стопанския живот. По някое време музиката спира и трябва да се плати сметката. Ако политиците продължават да се заиграват и да гледат в друга посока… Сметките трябва да се платят. Трябва да се оправи ДДС-то и да се стегнат разходите за помощи. Цената на тока и газа се върна от 2019 г., инфлацията започва да се свива. Изоставаме, защото правителството продължава да гледа единствено към популистичните мерки“, каза още той.

Според него големите партии гледат към следващите и бягат от „горещия картоф“, а нивото на дебатите е много първично. Танчев е на мнение, че от ПП-ДБ са свалили картите твърде рано, връзвайки се на един блъф от страна на обиграния Борисов.

„Може би се надяваха на по-добронамерена игра и постъпиха лекомислено. Няма шанс, някои преговорни отношения пак се нарушиха“, смята Танчев.

Предишна статияСветослав Малинов: ГЕРБ не харесва ярките политически фигури в кабинета на ПП-ДБ
Следваща статияАтанас Атанасов: Сарафов трябва да си подаде оставката

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук