Начало БЪЛГАРИЯ Борисов: Или кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, или отиваме на избори

Борисов: Или кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, или отиваме на избори

0

„С втория мандат правителство не може да има, вероятността е нула“, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Илюзиите на ПП-ДБ се свеждат до това, че ще имат един провален мандат (…) От вчерашните срещи стана ясно, че ПП-ДБ нямат никакъв шанс да направят правителство. Имаме последен шанс да направим правителство, ако те се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране (…) Така че добър ход е, правилен ход е да продължим разговора с тях„, добави той.

По думите му и третият мандат за излъчване на редовен кабинет е обречен, като единственият шанс за правителство е с първия мандат на ГЕРБ. Борисов нито потвърди, нито отрече слуховете в парламента, според които президентът Румен Радев още идната седмица ще връчи мандата на номинирания от първата политическа сила кандидат за премиер. Това означава, че ГЕРБ-СДС разполага с броени дни, за да събере подкрепа за правителство.

Борисов заяви, че лидерските срещи с останалите формации – ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН – ще има, но когато имат готовност за тях и имало смисъл от провеждането им.

Бойко Борисов видя три варианта за изхода от ситуацията с кабинета: Избори и катастрофа за България, едно стабилно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ или управление, което трябвало да е за три месеца. По думите му третият вариант, който е въпросното правителство от „лица“, трябвало да приеме бюджет и „Крумовите закони“ – както нарече законопроектите по ПВУ, изготвени от правосъдния министър Крум Зарков.

Ако ние не се договорим за стабилно управление, ще сложа мандата на масата и ще кажа: „Ето, празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним за три месеца заедно, или нямаме?“ Ако нямаме – след три месеца отиваме на избори.“

След това лидерът на ГЕРБ категорично отхвърли идеята за правителство на малцинството, каквото само допреди дни и самият той лансираше. Днес според Борисов такова би било обречено, тъй като партиите нямало да подкрепят такъв кабинет, ако нямат хора в него. Той каза, че лидерите трябва да останат в парламента и в евентуално бъдещо правителство „с лица“ не трябвало да са Кирил Петков и Асен Василев.

Бойко Борисов отговори и на Корнелия Нинова, която вчера заяви, че се съмнява, че изобщо ГЕРБ иска правителство и саботира преговорите. „Абсолютно сериозно се отнасяме“, каза той.

Рано тази сутрин се проведе поредна среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. От ГЕРБ присъства Десислава Атанасова, а от новата коалиция – Кирил Петков и Николай Денков. Тримата запазиха мълчание и не пожелаха да коментират пред медии. Вчера ПП-ДБ поиска нова среща с партията на Борисов, но този път за управленската програма на ГЕРБ. На такива разговори досега обаче присъстваха редица експерти, а не само председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Предишна статияАтанас Атанасов: Сарафов трябва да си подаде оставката
Следваща статияГеорги Ангелов: Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук