Начало НОВИНИ Израел с удари срещу групировката „Ислясмки джихад“ в ивицата Газа, най-малко 12...

Израел с удари срещу групировката „Ислясмки джихад“ в ивицата Газа, най-малко 12 загинали

0

Израел нанесе въздушни удари срещу палестинската групировка „Ислямски джихад“ в ивицата Газа, съобщиха военните, а министерството на здравеопазването на контролираната от Хамас територия съобщи, че са убити 12 души, предаде АФП.

Министерството заяви, че сред загиналите има жени и деца, но не даде повече подробности за самоличността на жертвите.

Израелската армия заяви, че е нанесла удари по трима лидери на „Ислямски джихад“.

Бойната групировка потвърди, че са убити трима високопоставени служители, като в изявление ги посочи като Джихад Ганам, секретар на военния съвет на бригадите „Ал Кудс“, и Халил ал Бахтини, също член на съвета и командир на военното крило в северната част на Газа.

Третият, Тарек Езедин, е описан от „Ислямски джихад“ като „един от ръководителите на военните действия“ в окупирания Западен бряг, който действа от Газа.

Операцията се провежда по-малко от седмица, след като „Ислямски джихад“ обяви примирие около Газа – с посредничеството на Египет – след ново разпалване на насилието.
Израел и бойците от Газа си размениха трансграничен огън след смъртта в израелски арест на Хадер Аднан, който бе обявил 87-дневна гладна стачка след ареста му заради връзки с „Ислямски джихад“.

Терористичната групировка заяви, че Израел е „пренебрегнал всички инициативи на посредниците“ и се закани, че ще „отмъсти за лидерите“, убити при последните въздушни удари.

Роли на бойците

В отделни изявления, в които подробно се описваше всяка от убитите фигури на „Ислямски джихад“, израелската армия потвърди, че „ще продължи да действа за сигурността на цивилното население в държавата Израел“.

Израел и бойците в Газа водят множество войни, откакто Хамас пое контрола над палестинския анклав през 2007 г.
Тридневният конфликт в Газа през август миналата година доведе до 49 палестински жертви и нито една от израелска страна.
С днешните жертви броят на палестинците, загинали в израелско-палестинския конфликт досега през тази година, достигна 120 души.

Предишна статияЮрий Асланов: Демографската криза не ни е паднала от небето
Следваща статияХристо Панчугов: България е в институционален разпад

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук