Начало НОВИНИ Христо Панчугов: България е в институционален разпад

Христо Панчугов: България е в институционален разпад

0
Българското общество в голямата си част не вярва на институциите. Около тази теза се обединиха в ефира на предаването „Директно“ политологът Христо Панчугов и преподавателят по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.

Според тях този факт е плод на дългогодишното и системно проваляне на политическата класа и институциите да изградят доверие към работата си чрез адекватни и честни действия.

„Само в България в момента е възможен разказ, в който обществото може да бъде убедено, че главният прокурор е способен да инсценира атентат срещу себе си. Това показва нивата на доверие в българската прокуратура и като цяло в българските институции. Няма как едно държавно управление да се крепи на такива нива на недоверие“, убеден е Панчугов.

По думите му страната е в състояние на институционален разпад.

„Все повече хора не вярват, защото, ако някой си направи труда да се замисли, какво друго сме разбрали като причина, поръчители и извършители в тези тридесет и няколко години преход? Ние даже не успяхме като общество да заклеймим случилото се след аварията в Чернобил и отражението му в България.

Ние не успяхме да оценим и да намерим виновниците за това, че българският народ бе поставен в крайно критична ситуация. Нищо не се разбра, все повече неща се забравят“, категоричен е проф. Стоянов.

Двамата коментираха политическата криза и поведението на партиите като причина за по-сериозните обществени и ценностни дефицити у нас.

„Партиите функционират единствено и само чрез омразата към другия, което сваля ценността на усещането за човешкия живот. Политическата класа у нас е неспособна да дефинира изход от тази ситуация. Абсолютното нежелание на активната част от българското гражданско общество да вземе тази работа в свои ръце и тя да потърси изход“, изтъкна още Христо Панчугов.

Обществената памет е от особено значение в период на подобни турбулентни процеси, смята проф. Стоянов.

Предишна статияИзраел с удари срещу групировката „Ислясмки джихад“ в ивицата Газа, най-малко 12 загинали
Следваща статияАтакуван е нефтопроводът „Дружба“ край границата с Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук