Начало НОВИНИ „Блумбърг“: Положението е сериозно! Джанет Йелън ще информира Конгреса за дълга

„Блумбърг“: Положението е сериозно! Джанет Йелън ще информира Конгреса за дълга

0

Международният валутен фонд вече предупреди в четвъртък, че потенциален фалит на дълга в Съединените щати ще има много сериозни последици в страната, както и в глобален мащаб

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще информира Конгреса в следващите две седмици за това колко близо е федералното правителство до неизпълнение на финансовите си задължения, съобщава „Блумбърг“.

„Не искам да бъда конкретна за това кога правим актуализации – когато смятаме, че имаме повече информация, но със сигурност през следващите няколко седмици“, каза Йелън в събота в интервю за Bloomberg News в Ниигата, Япония.

Припомняме, че за последно Йелън писа до законодателите на 1 май, като им каза, че хазната може да остане без пари още на 1 юни.

Докато Белият дом и републиканците в Конгреса продължават да се борят във Вашингтон за тавана на дълга и държавните разходи, Йелън защити рязкото нарастване на емитирането на дълг при администрацията на Байдън и оптимистичните си перспективи за американската икономика.

В същото време тя изрази предпазливост не само по отношение на риска от неизпълнение на дълга, но и по отношение на нарастващите лихвени проценти и влошаващото се състояние на сектора на търговските недвижими имоти.

„Моето усещане е, че стандартите за кредитиране в банките са относително консервативни, каза тя за кредитирането на търговски недвижими имоти. Но от друга страна, имахте огромен шок от търсенето на офис площи от пандемията и имате по-високи лихвени проценти.“

Тя каза, че очаква регулаторите да разглеждат „много внимателно“ експозицията на банките към сектора и тази задача също е „част от текущия надзор“. Тя добави: „Не мисля, че това е прекомерен риск за финансовата стабилност.“

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди в четвъртък, че потенциален фалит на дълга в Съединените щати ще има „много сериозни последици“ в страната, както и в глобален мащаб.

Говорител на МВФ „категорично“ призова американските демократи и републиканци да работят за постигане на консенсус, за да вдигнат тавана на дълга и да избегнат дефолт.

Белият дом води преговори с лидерите на Конгреса от двете партии, които досега са били неуспешни и преговорите трябва да продължат по-късно днес.

Президентът на САЩ Джо Байдън настоя, че дефолтът „не е опция“ и подчерта, че е съгласен с Мич Макконъл от Републиканската партия по някои идеи.

Предишна статияДенков: Вярвам в добрите намерения на Мария Габриел, но не и на „тези, които ѝ шепнат в ухото”
Следваща статияКола падна от мост на АМ „Струма“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук