Начало БЪЛГАРИЯ Сергей Станишев в “Панорама”: Влизането в коалиция с ГЕРБ ще е фатално...

Сергей Станишев в “Панорама”: Влизането в коалиция с ГЕРБ ще е фатално за БСП

0

Това на практика ще доведе до сигурна загуба на партията на местните избори

„Би било фатално за БСП да влиза в колаборация с ГЕРБ и това  е обикновена политическа логика. През 2017 г. БСП спечели президентските избори като антитеза на ГЕРБ, каквато е била и преди. След това продължи тази линия като напусна Народното събрание. После много от опонентите на ръководството от Националния съвет, както и общински съветници бяха изключвани заради колаборация с ГЕРБ. Беше мотив те да бъдат гонени. Да не забравяме, че точно тази теза беше алибито и за влизането в идеологически неприемливата коалиция с ПП и ДБ. 

Участието в правителство с ГЕРБ и ДПС би означавало ръководството да отхвърли всичко, което е правило и говорило през последните години. Защото няма как да се скрие – когато партия гласува за кабинета, тя застава зад него. И най-важното: някой мисли ли как влизането в подобна коалиция сега ще се отрази на структурите на БСП за местните избори. През целия мандат нашите общински съветници са били опоненти на ГЕРБ, както и техните са работили като опозиция на левите кметове. Каква кампания ще правят?”

В отговор на въпрос Сергей Станишев посочи, че по негово време БСП също е влизала в трудни коалиции, но от много по-силна позиция – след спечелени избори, а не от ролята на малък коалиционен партньор с 9% подкрепа и 23 народни представители. “По този начин няма как да отстояваш истинска лява политика и си обречен да бъдеш резервна гума на едно управление.”, коментира той.

“Номинацията на Мария Габриел за кандидат за премиер е силен жест към външните ни партньори и това няма как да не се харесва. С нея и със заявката по отношение на главния прокурор се трасира пътя към коалиция с ПП и ДБ.”, заяви Станишев и посочи, че на хората в България вече им омръзва политическият театър. “Липсва съдържателен политически разговор, през последните две години изобщо не се говори за идеи. С колегите ми от Делегацията на българските социалисти организирахме “Форум за прогресивни леви политики”, за да върнем съдържанието в политиката. Вляво има огромен потенциал и капацитет, и хората са жадни за този разговор. Искаме да им дадем надежда.”

Предишна статияМедведев: Противниците на Русия водят света към Трета световна война
Следваща статияДенков: Вярвам в добрите намерения на Мария Габриел, но не и на „тези, които ѝ шепнат в ухото”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук