Начало БЪЛГАРИЯ Иван Гешев: Няма да подавам оставка!

Иван Гешев: Няма да подавам оставка!

0

Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг за медиите след поискана му оставка.

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност, заяви Гешев.

„Може да съм допускал грешки и това е нормално…но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката“, каза главният прокурор и скъса листа с оставката си.

„Не ме е страх…не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и в интерес на хората“, подчерта той. 

Досега той пазеше мълчание, а през уикенда обвинител №1 се прибра от посещение в САЩ.

Припомняме ви, че преди дни, при представянето на приоритетите на ГЕРБ-СДС, кандидатът за министър-председател Мария Габриел каза, че освобождаването на Гешев ще бъде една от първите задачи пред бъдещия министър на правосъдието. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента, макар с различни нюанси.

По-късно шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за освобождаване на главния прокурор.

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата срещу него, който бе в началото на май.

Процедурата за неговото отстраняване е 7-дневна и започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му.

За отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор са нужни 17 гласа „за“ във Висшия съдебен съвет.

По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента членовете са 22-ма заради подадени оставки и непопълнени квоти, тъй като настоящият съвет работи с изтекъл мандат от 3 октомври миналата година.

Предишна статияГешев е събрал всичките си заместници. Очаква се да направи изявление за първи път
Следваща статияБСП свиква Националния съвет: Без отговор за подкрепа на кабинет с ГЕРБ-СДС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук