Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите гласуват механизма за разследване на Гешев

Депутатите гласуват механизма за разследване на Гешев

0

Днес правната комисия ще гласува промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Промените така и не успяха да се случат в предния парламент заради ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“. Първите две формации сега се кълнат колко нужна е реформата, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сюжетът с главния прокурор Иван Гешев, разиграващ се в последните дни, е доказателство колко важно е да има механизъм за разследване.

До преди няколко месеца председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“. Причината – членовете на комисията се уморили. Това са същите депутати, които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс.

На следващото редовно заседание на комисията промените бяха приети, но седемте дни забавяне се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“ не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, те най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но малко след 18 ч. в четвъртък ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията.

Така 48-ото НС отиде в историята. В хода на предизборната кампания обаче Борисов заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които той нарича „Крумови закони“, да бъдат приети. В това число влизат злополучните промени в НПК и реформата в КПКОНПИ. Миналата седмица изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат, обяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. Така доскорошните яростни бранители на Гешев му обърнаха гръб, а оставката му бе поискана и от ДПС. В понеделник главният прокурор проговори и освен демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента.

Предишна статияФренският съд потвърди тригодишната присъда на Саркози
Следваща статияСъбират средства за лечението на пребита и ограбена жена от Бобов дол

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук