Начало БЪЛГАРИЯ Христо Иванов: Фигурата на главния прокурор може да бъде изцяло премахната

Христо Иванов: Фигурата на главния прокурор може да бъде изцяло премахната

0

Една от възможностите е изцяло да бъде премахната фигурата на главния прокурор – до такава степен да бъдат ограничени всички правомощия, които се използват за създаването на този възел от формални и неформални влияния, и да стане единствено административен ръководител на Върховната касационна прокуратура без йерархичен контрол надолу. 

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание. Той каза, че е ясно, че носител на тази идея са именно „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и че затова е логично да се търси с втория мандат реализация на тази реформа.

По думите му всеки, който се разбере против провеждането на необходимите конституционни реформи, ще плати много тежка цена. По-рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че предложението на Христо Иванов за „конституционно правителство“ е примеливо и че може да има „совалки“ да преговарят по въпроса. 

„Необходимостта от реформа на Конституцията и на правосъдието чрез конституционна реформа не може да бъде заобикаляна, отлагана, скривана под килима. Логично е да се превърне в крайъгълълен камък на усилията за формиране на дневния ред на едно бъдещо управление и разбиране каква трябва да е конструкцията от гледна точка на политическите сили“, заяви Христо Иванов. 

Той е категоричен, че няма как това да се случи с първия мандат. И каза още, че ПП-ДБ се надяват всички политически сили да се включат в тази реформа и че е логично тя да се случи с втория мандат.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов коментира, че Христо Иванов е бил председател на комисията за промени на Конституцията, но че тя не е провела нито едно заседание. „Човекът говори – той това прави. Може би съм бил в съдебна зала по-дълго от Христо Иванов, като свидетел“, заяви иронично той.

По повод вчерашната публикация на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук, че партията му би подкрепила „правителство от експерти“, Тошко Йорданов коментира:

„Това е принципна позиция която заявяваме, не се водят разговори.  Това е наша позиция още от кампанията и от началото на парламента. Трябва да има правителство, което да решава проблемите.“

Предишна статияЗастраховката „Гражданска отговорност“ рязко поскъпна
Следваща статияДенков: Нямам притеснения, че някой от нашата парламентарна група ще подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук