Начало НОВИНИ Икономистът Г. Вулджев: Има пари за пенсии и заплати, служебното правителство само...

Икономистът Г. Вулджев: Има пари за пенсии и заплати, служебното правителство само плаши

0
Вероятността в държавата да няма пари за заплати и пенсии след 10 юни е минимална. Според мен служебното правителство отново както през март се опитва да уплаши политическите формации и да ги притисне по-бързо да приемат някакъв бюджет. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Георги Вулджев.

Всякакви апокалиптични сценарии са малко вероятни, има опции как да се продължи дори без бюджетна рамка отвъд юни. Може временно да се прехвърлят разходи от капиталовите проекти. Трансферът на суми от едни пера към други може да удължат с поне 2-3 месеца издръжката на всички текущи разходи. Едно е сигурно – до тогава ще има някакъв бюджет.

Бюджет с до 3% дефицит без увеличаване на данъците възможен при замразяване на някои разходи. Като например увеличаване на заплатите в администрацията. Увеличението на минималната работна заплата също ще трябва да се замрази или да е много по-ниско, отколкото бяхме свикнали през последните няколко години.
Най-вероятно ще се приоритизират заплатите на учителите. Индексират ги да са 125% от средната работна заплата – това очаквам да се запази. Разбира се, ще се опитат няколко милиарда да спестят от капиталовата програма. 10 млрд. едва ли в своята пълнота ще бъдат изразходени. Но тази година има по-малка възможност за съкращаване на капиталовите разходи, защото миналата година прехвърлихме разходи от Плана за възстановяване и растеж към тази и вече не можем да ги прехвърлим. Но едни 2 млрд. със сигурност могат да бъдат съкратени от капиталовата програма и да отидат за други разходи.

С покачването на лихвите ще се влоши положението от гледна точка на потреблението и приходи от ДДС. Затова второто полугодие можем да видим още по-голямо намаляване на приходи от данъците в сравнение с първото. Затова не съм сигурен, че 3% дефицит може да бъде постигнат. Единственият начин да се направи отново е с отлагане на някои разходи за следващата година.

В период на намаляване на икономически растеж да се увеличават данъци е рисково. Данъкът свръхпечалба е опция като извънредна мярка, чрез която държавата ще си прибере обратно голяма част от помощите, които раздаде.

Очаквам инфлацията да падне под 10% на годишна база и догодина да стане 4-5%.

Предишна статияРадев приема Мария Габриел на „Дондуков“
Следваща статияМая Манолова: Срамно съглашение – борците срещу мафията сключват съглашение с мафията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук