Начало НОВИНИ Рон ДеСантис се кандидатира за президент на САЩ

Рон ДеСантис се кандидатира за президент на САЩ

0

Рон ДеСантис – главният съперник на Доналд Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия, официално подаде документи за участие в избирателната кампания. 

Губернаторът на Флорида ДеСантис /44 г./ се отличаваше през последните години с твърди позиции за имиграцията, Covid-19 и джендър тематиката, но в същото време има умерен темперамент. „Файненшъл таймс“ писа: „ДеСантис – това е Доналд Тръмп с мозък, но без неговия цирк“.

Дългоочакваният старт на президентската кампания на ДеСантис в Twitter се оказа провал: в продължение на 20 минути комуникацията на политика с Елън Мъск не можеше да започне (както обясни стопанинът на социалната мрежа, сървърите не са могли да се справят с броя на желаещите да се присъединят), а след това излъчването постоянно прекъсваше. В резултат на това от 600 хил. души, които се бяха свързали, само 160 хил. души се включиха, а само 70 хил. души успяха да слушат канала. 

Дори Байдън се изказа иронично по този въпрос. В разгара на прекъсването той публикува линк към кампанията си за набиране на средства, като го озаглави „Тази връзка работи“. Донълд Тръмп пък заяви, че такава „катастрофа“ ще бъде цялата кампания на губернатора. 

Щабът на ДеСантис оцени ситуацията положително: „Кандидатът ни счупи интернет“. Три часа след интервюто, записът бе прослушан от 1.7 млн. души

Самият разговор на Мъск и ДеСантис бе кратък и без остри теми – не бяха зададени въпроси нито за Китай, нито за Украйна, нито за бюджетната криза.


Кой е ДеСантис?

Роналд Дион ДеСантис  (роден на 14 септември 1978 г.) е американски политик и бивш военен, който от 2019 г. е 46-ият губернатор на Флорида. Член на Републиканската партия, ДеСантис представлява 6-ти конгресен окръг на Флорида в Камарата на представителите на САЩ от 2013 до 2018 г. Корените му са от Италия – всичките му прадядовци и прабаби са родени в южна Италия. 

Роден в Джаксънвил, ДеСантис прекарва по-голямата част от детството си в Дънидин, Флорида. Завършва Йейлския университет и юридическия факултет на Харвардския университет. Присъединява се към Военноморските сили на Съединените щати през 2004 г. и е повишен в лейтенант, след което служи като правен съветник в SEAL Team One. През 2006 г. е разпределен в Съвместната оперативна група в Гуантанамо, а през 2007 г. е изпратен в Ирак. Освобождава се от активна военна служба през 2010 г.

ДеСантис е избран за първи път за член на Конгреса през 2012 г. и е преизбран през 2014 и 2016 г. По време на мандата си той става един от основателите на фракцията „Свобода“ и е съюзник на президента Доналд Тръмп. ДеСантис често критикуваше разследването на специалния съветник Робърт Мюлер по твърденията за „връзки и/или координация“ между кампанията на Тръмп и руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.
ДеСантис спечели номинацията на републиканците за губернаторските избори през 2018 г. и на общите избори победи с 0,4 % кандидата на демократите, кмета на Талахаси Андрю Гилъм.

Като губернатор ДеСантис се противопоставя на предприемането на много от мерките за забавяне на разпространението на COVID-19, като например задължителни маски за лицето, заповеди за оставане вкъщи и изисквания за ваксинация. През май 2021 г. ДеСантис подписа закон, който забранява на предприятията, училищата, круизните кораби и държавните структури да изискват доказателства за ваксинация. ДеСантис участва в усилията за възстановяване след урагана Йен и урагана Никол и контролира приемането на спорния Закон за родителските права в образованието. Той е преизбран с огромна победа на изборите за губернатор на Флорида през 2022 г. Победата му над Чарли Крист с 19,4 % е най-голямата в щата от 40 години насам.

Предишна статияВСС решава за за отстраняването на Гешев
Следваща статияГен. Атанасов: Имаме крещяща нужда от редовно евроатлантическо правителство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук