Начало БЪЛГАРИЯ Владислав Панeв: Президентът е причина да нямаме редовно правителство още тази седмица

Владислав Панeв: Президентът е причина да нямаме редовно правителство още тази седмица

0

Намирам много сериозна вина в президента, който бави мандата. Първият мандат беше върнат още в понеделник и още тогава беше изразена готовност за връчване на втория, вече седмица той не е връчев. Това коментира пред БНТ лидерът на „Зелено движение“ и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев.

„Силите, които не искат стабилност в България, които не искат ясна европейска ориентация, ще направят всичко възможно правителство да не бъде съставено. Ако не беше ролята на президента, още тази седмица щяхме да сме с редовно правителство.“, каза Панев.

Според Панев замразяването на преговорите от страна на ГЕРБ след изтеклия запис е много умно решение от страна на Мария Габриел.

„При борсовата търговия знаем, че първите 48 часа след форсмажорно събитие най-важно е нищо да не правиш, защото би било грешка и плод на емоция“.

От записа изглежда, че Националният съвет на ПП обсъжда как да спази предизборните си обещания към избирателите, как да ускори влизането на България в Шенген и еврозоната, смята Панев. Според него в записа няма изговорени лъжи.

„Става въпрос за разговор между над 50 човека. Става въпрос за спор, хора, които не са на еднакво мнение, това не е лидерска партия, където лидерът говори 15 минути, всички ръкопляскат и си тръгват“.

Напълно логично е ГЕРБ да сменят позицията си, но ПП-ДБ са категорични, че не трябва да допускат техни министри в кабинета, коментира Владислав Панев. Според него колицията не би трябвало да се съгласява Мария Габриел да е първи премиер.

„Най вече, защото виждаме, че парламентът започна активна работа тази седмица. Функционирането на такъв парламент има смисъл, само ако той провеждаактивно реформи. Това може да стане само с премиер от ПП-ДБ, който ще си поаде оставката, ако парламентът спре да бъде толкова активен“.

Той изрази надежда всички да се отърсят от емоциите и когато се възобновят преговорите, да се ръководят от интересите на държавата.

Предишна статияГен. Атанасов: Имаме крещяща нужда от редовно евроатлантическо правителство
Следваща статияНАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук