Начало НОВИНИ Прокуратурата все пак ще разследва ловната дружинка на Борисов

Прокуратурата все пак ще разследва ловната дружинка на Борисов

0

Държавното обвинение възобнови разследването за пране на пари срещу един най-близките хора на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – бившият шеф в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя. От апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че с разрешение на заместник-главен прокурор досъдебното производство е възложено под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. 

През февруари миналата година полицията извърши претърсвания в имоти на бившия шеф в горското в Шумен Бейзат Яхя. Тогава бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи – меча кожа, еленови рога, както и документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. В имот в с. Осеновец пък бяха намерени около 3 800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите. 

След като прокуратурата пое разследването за пране на пари срещу Бейзат Яхя обаче делото премина през редица перипетии. Първоначално наблюдаващ прокурор беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, но изненадващо след това е откомандирована и е по делото е определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. Впоследствие досъдебното производство претърпява и трети обрат, след като по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе изпратено в Националната следствена служба.

През март беше съобщено, че досъдебното производство за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице срещу Бейзат Яхя е прекратено. „Разследването дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, коментира тогава шуменският окръжен прокурор Орлин Куздов пред сайта „За истината“.

ПРЕДИСТОРИЯ

За евентуални злоупотреби в любимото на Борисов ловно стопанство „Сега“ писа още през 2020 г., когато Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е „Паламара“ обяви търг за продажба поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец. Големият парцел със сградите в сърцето на Лудогорието беше оценен на едва 81 300 лв. Оказа се обаче, че лицензираният оценител изобщо не е случаен човек, а е свързан с тогавашния председател на Управителния съвет на горското Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението „Ловно-рибарско дружество „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, който е депутат от ГЕРБ в последните три парламента и освен това е изпълнявал длъжността зам.-директор на стопанство „Паламара“.

В крайна сметка апетитният имот на „Паламара“ от почти 12 дка беше купен за едва 83 200 лв. от фирмата „Еколес Венец“ ЕООД на функционера на ДПС в Североизточна България Бейзат Феим. Политическите връзки обаче не са единствените, които свързват продавача – горското в Шумен, с купувача. Бившият шеф в СИДП Яхя е декларирал през 2020 г. огромно лично вземане от същата фирма. В имуществената му декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата „Еколес Венец“ ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем.

Още по-странно е, че докато ловното предприятие продава недвижимата си собственост, сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик също е функционер на ДПС. Наемодателят – фирмата „Б-НАС“ ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на партията. Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са в били в негов дълг. Дружеството „Б-НАС“ е дължала на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично е дължил 107 000 лв. На практика се получава така – от една страна, ловно стопанство „Паламара“ продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас в продажбата. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане.

Факт е също, че ловното стопанство „Паламара“ и местната община са любимо място за отдих на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. През пролетта на 2020 г. в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, който се стопанисва от бизнесмена Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала „Хемус“. Очевидец твърди, че Борисов, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в „Паламара“, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „Сега“ дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: „Не. Отдавна не ловувам“.

 

Източник: СЕГА

Предишна статияВалентин Златев на разпит по „Барселонагейт“
Следваща статияКостадинов: Борисов да прояви мъжество и да се откаже от имунитета си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук