Начало БЪЛГАРИЯ Христо Панчугов: Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации

Христо Панчугов: Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации

0

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

Всичко може да се счупи, предупреди той, но описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. Големият проблем обаче според него е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място. По думите му „разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа“.

Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества „Възраждане“, смята политологът.

„Колкото повече пространство му бъде оставено, толкова повече място ще заеме. Единственото, което може да спре този възход, е история на политическия успех.“

Ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи, то потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго, за да се излезе от ситуацията на радикализация, изтъкна Христо Панчугов в предаването „Преди всички“.

„Ако напротив обаче – то стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, тогава шансът да си отиде след местните избори изглежда много висок.“

Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство, от друга страна има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от „Възраждане“ в този момент, посочи Панчугов.

На първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е „първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали това“.

„И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица. На следващи избори подкрепата ще спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се е правело това, което се прави в момента.“

Предишна статияКостадин Костадинов: Това е политическо правителство на ГЕРБ, ПП и ДБ
Следваща статияРумен Гечев: Няма да подкрепим проектокабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук