Начало БЪЛГАРИЯ Явор Гечев: Кризите при пшеницата и зърнените култури ще продължат не само...

Явор Гечев: Кризите при пшеницата и зърнените култури ще продължат не само този сезон

0

Кризите продължават, те не са овладени. Това заяви в ефира на NOVA служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод продължаващия внос на украинска земеделска продукция у нас.

При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон”, допълни той. По думите на ресорния министър Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения. Според Гечев спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе както браншът би искал.

Той заяви, че забраната на вноса на украинско зърно е била временна мярка и по думите му тя трябва да бъде удължена.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. 

Аграрният министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.

Предишна статияЧерешова задушница е!
Следваща статияЕдиният от братя Галеви е починал от инфаркт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук