Начало НОВИНИ Хампарцумян: Да се увеличават данъците в една пробита система не е добра...

Хампарцумян: Да се увеличават данъците в една пробита система не е добра идея

0

„Милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост са доста силен мотиватор за оформяне на екип, който да се занимава с тяхното разпределение, който за по-лесно ще наричаме правителство“.

Това каза пред БНР банкерът и бивш заместник-министър на финансите Левон Хампарцумян.

По думите му икономиката на страната работи и „бизнесът влиза в по-нормален режим на работа“ след първоначалния шок от инфлацията, войната в Украйна и енергийната несигурност.

Той подчерта, че да се увеличават данъците в една пробита система не е добра идея:

„Това означава опит да се пълни т.нар. каца без дъно. Първо трябва да се запуши кацата, да се ремонтира системата. В момента дори за средната класа данъкът отдавна не е плосък, тъй като доплащат за образование на децата, за медицински услуги, за сигурност. 10% данък звучи добре, но не стига. Очевидно, че социалните разходи не могат да се намаляват, по-скоро трябва да се видят т.нар. диференцирани ставки на ДДС и помощи за бизнеса, от които вече няма нужда. … Не може публичните пари вечно да подкрепят някакъв измислен свят от преди, който не е устойчив“.

Според Левон Хампарцумян е въпрос на организация и публична подкрепа, за да се случи приемането на страната в еврозоната:

„Правителството знае, че може да се спъне и ще стъпва внимателно“.

Предишна статияПарламентът гласува кабинета „Денков – Габриел“
Следваща статияРодители излизат на протест заради недостига на места в детски градини и ясли в столицата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук