Начало БЪЛГАРИЯ Правният експерт Андрей Янкулов: Процедурата по отстраняването на Гешев е изпълнена със...

Правният експерт Андрей Янкулов: Процедурата по отстраняването на Гешев е изпълнена със странности

0

В продължение на години членовете на Висшия съдебен съвет на виждаха никакъв проблем с главния прокурор и неговото поведение на поста, а сега изведнъж видяха тези проблеми. Мнозинството от прокурорската колегия, която до този момент беше плътно зад него внесе това искане. Сега – още един обрат – оттегля се искането и то с неясни мотиви.

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime правният експерт към Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Чуваха се някакви недомлъвки за това, че е осъществен натиск върху членовете на ВСС с проверки, които са започнали срещу тях. От Върховна касационна прокуратура били започнали някакви проверки, такива бяха недомлъвките, които се чуваха по време на заседанието. Дали това е причина за оттегляне на искането или е нещо друго, ние пак трябва да гадаем.

По думите на Андрей Янкулов процедурата от нейното начало е изпълнена със странности. Първото искане беше за пряка намеса от страна на главния прокурор Иван Гешев в разследване на инцидента, който му се случи. Проблемът при това първо искане беше, че всичко почива на преразказ – нещо, което заместник – главния прокурор Борислав Сарафов чул от Ясен Тодоров, че Гешев наредил, отбеляза Янкулов. По думите му установяването дали това наистина се е случило е проблемната част.

Относно второто искане – да, ние сме чували от главния прокурор в месеците назад много политически изказвания, много остри изказвания не само към народните представители, както е в случая, но и към неправителствени организации и на членовете на Висшия съдебен съвет не му направи впечатление.
Множеството обрати и нелогично развитие на ситуацията около освобождаването на Гешев остава впечатлението, че както решението за неговото назначаване, така и това за освобождаването му, ще се вземат някъде другаде, допълни експертът.

Предишна статияСреднощна акция на отдел Криминална полиция в Пловдив
Следваща статияАрман Бабикян: Този кабинет е лъжа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук