Начало БЪЛГАРИЯ Александър Николов: Заповедта за увеличаването на тока е разписана на тъмно

Александър Николов: Заповедта за увеличаването на тока е разписана на тъмно

0

Заповедта за увеличаването на тока е отражение на всичко, което се случваше през последните 10 месеца управление на служебното правителство. Това мнение изрази бившият енергиен министър Александър Николов в „Денят започва“ по БНТ.

Миналата седмица директорът на КЕВР Иван Иванов обяви, че в последните дни на поста си досегашният служебен министър на енергетиката Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2“, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

„Тази заповед и други критични документи бяха разписвани на тъмно, като най-красивата част е че това е в края, а в началото на мандата им се сещам за един протокол, който постави под риск гръцката връзка и беше отричан“, коментира Александър Николов.

По думите му заповедта е най-малкият негативен ефект. Когато излязат финансовите отчети на дружествата ще се види, че постъпленията в държавния бюджет от ДДС, корпоративен данък и дивиденти ще бъдат в пъти по-малко – по думите на Николов това се дължи на неадекватно поведение на няколко нива.

„България от абсолютен балансьор за региона и постоянен износител на електроенергия се превърна във вносител в определени периоди. Това нарушава драстично баланса на държавния бюджет, който е планиран по съвсем различен начин“.

Битът ще плаща по-скъп ток, категоричен е той, но първо КЕВР трябва да направи разчет в различните области за функционирането на ЕРП-тата.

„По-рано се говореше за две тарифи за ток за бита и когато не се реализира по този начин да се оскъпи електроенергията за домакинствата, се направи с едно принудително решение, защото планирането на работата на ТЕЦ-2 се случва поне година напред. ТЕЦ-2 трябваше да има възможност да работи на дългосрочни договори,когато цената позволяваше да си покриват разходите за емисии“.

Николов коментира, че заради закъснелите мерки и средства по Плана за въстановяване България не инвестира в собствената си инфраструктура и на фона на съседните държави, индустрията ни става неконкурентоспособна.

Предишна статияНАТО започва най-мащабното си въздушно учение
Следваща статияИна Лулчева: Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук