Начало НОВИНИ Юристи: Вероятността да видим само смяната на Гешев с Гешев 2 е...

Юристи: Вероятността да видим само смяната на Гешев с Гешев 2 е голяма

0

Дали ситуацията ще се промени, зависи от усилията в рамките на текущия състав на ВСС. Но зависи и от народните представители и от магистратите въобще. На трето място зависи и от обществото и медиите. Според мен обаче ще станем свидетели на частично разчистване и на замяна на една фигура с друга. Може би ще дойде един малко по-образован, по-обран в поведението си, не толкова медийно агресивен и може би по-добре познаващ Гьоте”, заяви доц. Наталия Киселова.

„Въпросът е има ли оптимисти в тази ситуация. Всичко зависи от това какви ще бъдат действията на всички хора, ангажирани с проблема. А именно последващ избор на нов ВСС, процедурата по избор на нов главен прокурор. Защото, ако политиците се намесят и в тази процедура, ще се случи това, което сме виждали. В рамките на Прехода ние не сме имали главен прокурор, назначен без политическа протекция. Подобно процедиране предполага „Гешев 2”, категоричен е Емануил Йорданов.

„Изключително притеснително би било, ако се смени само личността, а не системата и модела. Затова създадохме и „Правосъдие за всеки“. Защото твърдим, че има системен проблем, който генерира един и същи като продукт главен прокурор – няма борба с корупцията, няма осъдителни присъди по високите етажи на властта. Освен нов състав на ВСС и правилата трябва да са нови”, подчерта Петромир Кънчев.

„Ваденето на така наречените „замразени досиета” потвърждава тезата и теорията, че е имало такива дела под масата в прокуратурата. Това поведение, което се демонстрира в момента, е еманация на едно силно безсилие откъм очевидно изпълнение на служебни задължения. Защото, ако е имало такива дела, е трябвало категорично да се работи по тях”, посочи и Димитър Марковски.

Предишна статияИна Лулчева: Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима
Следваща статияСлужители на СДВР излизат на протест в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук