Начало БЪЛГАРИЯ Висшият съдебен съвет свали от власт главния прокурор Иван Гешев

Висшият съдебен съвет свали от власт главния прокурор Иван Гешев

0

Висшият съдебен съвет уволни главния прокурор, като прие, че той е накърнил престижа на съдебната власт с изказването си от 15 май, че политическият боклук трябва да бъде изметен. Решението си кадровиците взеха с 16 гласа „за“. Четирима гласуваха против – Вероника Имова, Олга Керелска, Евгени Иванов и Стефан Петров. В гласуването не участва Севдалин Мавров, който напусна заседанието на съвета. (В 25-членния съвет има 3 непопълнени места.)

По обяд Гешев опита да отложи процедурата, тъй като тръгваше за Страсбург. Мнозинството от кадровиците обаче реши процедурата да продължи, макар че Гешев напусна заседанието и нареди на адвокатката си да го последва. Главният прокурор преди това заяви, че държи да участва лично в процедурата, но трябва да тръгва за Страсбург, където утре е на изслушване от евродепутати.

Сега думата има президентът Румен Радев, който трябва да подпише указа за освобождаването на Гешев. Вече се чуват теории, че Радев няма да бърза с това. Той има право и веднъж да върне на съвета топката, като откаже да подпише указа. Така стана при назначението на Гешев – случи се от втория път, тъй като президентът няма право втори път да върне същото предложение.

На практика, когато бъде скрепено с президентски указ,  уволнението на Гешев става необжалваемо. Той обаче има право да съди държавата пред Европейския съд по правата на човека.

„Сега“ потърси Гешев за коментар, но до момента няма отговор.

И след указа на Радев той ще остане в системата като редови прокурор. Освобождаването е само от длъжността „главен прокурор“, но не и от системата, за което би се наложило провеждането на нова процедура.

СПОМЕНАВАНЕТО НА ПЕЕВСКИ

Преди да влезе на заседанието на съвета, Гешев се обяви за жертва и на депутата от ДПС Делян Пеевски, с когото доскоро изглеждаха в добри отношения. Гешев, например, не видя Пеевски в делото за фалита на КТБ, а прокуратурата не откри нищо за депутата дори и след като той беше санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“. В последните дни обаче Пеевски се превърна в основен говорител за промените в Конституцията и дори лансира идеята изобщо за премахването на фигурата на главния прокурор.

„Вярвам в колегите си в съдебната власт и Висшия съдебен съвет, че няма да влезнат в политическия график на Пеевски и Борисов. Вярвам в родината и българския народ.“ С тези думи главният прокурор влезе днес във Висшия съдебен съвет, за да продължи процедурата по предсрочното прекратяване на мандата му. Тя беше инициирана от четирима членове на Прокурорската колегия на съвета, доскоро верни на Гешев, заради изказването му от 15 май за политическия боклук в парламента, който трябва да бъде изметен. На същата пресконференция Гешев се обяви за жертва на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но тогава и дума не обели за Пеевски. За ДПС каза общо, че е разочарован от предателството им (да са съгласни, че трябва да бъде отстранен, б.а.).

„Всеки българин, ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи, след като се провежда това – от опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на елементарна почтеност спрямо главен прокурор. Представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин“, каза още Гешев, влизайки в сградата на ВСС.

„Укрива се в Европейския парламент“

Заседанието на съвета започна в 9 ч. Минути преди 12 ч. Гешев и адвокатката му Радостина Константинова-Томова станаха и си тръгнаха. Гешев гони полет, тъй като утре ще бъде на изслушване в Европейския парламент. Главният прокурор заяви, че иска лично да участва в производството, и нареди на адвокатката си също да си тръгне. Адвокатката му пък каза, че щом това е волята на клиента й, тя също не може да остане.

„Тръгването Ви в момента е опит за осуетяване на производството“, обърна се към Гешев министърът на правосъдието Атанас Славов. Министърът обясни, че той също е поканен в Европейския парламент за същото изслушване, но изпраща заместник, защото процедурата в съвета е важна и той трябва да участва в нея. „Не разбирам защитната Ви тактика да тръгнете в момента, в който ще се обсъжда по същество предложението“, продължи Славов.

„Славов, далеч съм от мисълта, че гоните графика на Пеевски и Борисов. Утре ще разберете защо смятам да участвам в ЕП“, отговори му Гешев. Той обясни още, подчертавайки, че се шегува, че ако съветът продължи заседанието си, може процедурата срещу него да е задочна, докато се укрива в Европейския парламент. По-късно пресцентърът на Гешев съобщи, че в Страсбург Гешев ще даде информация по делото „Барселонагейт“, както и по разследването за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на Бойко Борисов.

След като Гешев и адвокатката си тръгнаха, членовете на съвета започнаха да спорят могат ли да продължат да обсъждат предложението за уволнението на Гешев в негово отсъствие. Чуха се мнения, че той злоупотребява с правата си. Атанаска Дишева напомни как веднъж заседанието е било отложено заради негов служебен ангажимент, а пресцентърът му разпространи снимки как той разглежда Созопол като турист.

Гергана Мутафова посочи, че е волята на Гешев и адвокатката му е да не участват в заседанието на съвета. „Не ми е ясно какъв по-важен ангажимент един главен прокурор би имал от това да присъства на процедурата по неговото отстраняване. И то на финала й“, каза Мутафова и припомни, че в други случаи Гешев не е уважавал поканите на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент. Тя подчерта и че е проверила, че има и други полети и Гешев е можел да лети за утрешното си участие в европарламента както тази вечер в 19.25 ч., така и утре сутрин в 5.40 ч.

„Той разпореди на адвоката си да напусне. Това е превратно упражняване на права“, включи се и Драгомир Кояджиков. Той напомни и как миналата седмица Гешев обясняваше, че няма проблем дори да тръгне към Страсбург, адвокатът му да го представлява.

В крайна сметка с 13 гласа „за“ и 7 „против“ членовете на съвета решиха да продължат процедурата и в отсъствието на Гешев и адвокатката му и така стигнаха и до пледоариите си. Преди това Вероника Имова каза, че се правят чудовищни нарушения на Конституцията и тръгна да напуска заседанието на съвета. Преди нея се включи и Севдалин Мавров, който от началото на процедурата досега бе вземал думата само веднъж. „Отказвам да участвам и да гласувам в тази процедура поради нарушено право на защита. Слушам ви като обикновен гражданин“, каза той.

Атанаска Дишева ги репликира, че си спомня да си е тръгвала така демонстративно, макар и най-често да е била малцинство в съвета. „Членството ни в колективния орган включва разбирането, че понякога може да сме в малцинство. Така че, колеги Мавров и Имова, дръжте се достойно и се съобразете с решението на мнозинството“, обърна се тя към тях. Имова остана в залата, но Мавров не се обади повече.

Легитимна процедура

След тях думата взе Атанаска Дишева. Тя първо подчерта, че процедурата е легитимна, а с изказването си за измитането на политическия боклук Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Според нея може дори да се говори, че изказването на Гешев е реч на омразата. Дишева не приема тезата на Гешев, че е бил в особено емоционално състояние, когато е изрекъл думите си. „Поведението му показва хладнокръвно планиране на действията и изказванията“, посочи Дишева.

„Политизирано поведение“

Председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова също обясни, че „политическият боклук“ не е случайно изпусната фраза. „Използваната лексика може да се окачестви като арогантен израз, който не би трябвало да е присъщ за магистратите“, каза тя. Според нея не само по време на изявата си на 15 май, но и като цяло поведението на Гешев е силно политизирано. Той не само превратно упражнява функции и правомощия, но и дълбоко навлиза в политическия живот и то със средствата на наказателното производство, което не трябва да бъде ползвано за отмъщение, подчерта Захарова.

Тя обаче призова колегите си да обяснят защо при предходните предложения за уволнение на Гешев, направени от правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, в които е имало и по-сериозни основания за освобождаването му, се е действало различно.

„Ортаци и зулуми“

Огнян Дамянов посочи, че писмото с Мечо Пух, което Гешев възприема като заплашително, на него му звучи „като кореспонденция между ортаци, които са вършили заедно някакви зулуми“.

Според Дамянов на прокуратурата ще й трябва много време, за да си върне доверието на хората.

А след изказването на Гешев „хора, които са извършили престъпления, няма да бъдат наказани, защото ще тегне съмнение, че това не е по обективен и честен начин“, каза още Дамянов. И допълни, че България ще бъде осъдена от много хора заради изказването на Гешев.

Какъв катарзис?!

Олга Керелска се усъмни в автентичността на процедурата и мотивите на четиримата, внесли предложението. Според нея не е ясно кои са инициаторите на процедурата. „В дейността си (Гешев) е давал много основания за предсрочно освобождаване. Но в днешната процедура няма да подкрепя, защото независимостта на съдебната власт ми е скъпа“, каза тя. 

„Моята позиция не е в подкрепа на Гешев с оглед действията му като главен прокурор, а в подкрепа на независимостта на съдебната власт. Ако допуснем това, което се случва, да стане, следващият главен прокурор ще бъде избран по същия начин, както беше избран Иван Гешев. Той беше избран със сериозната подкрепа на две политически сили“, каза Керелска. По думите й с гласуването на уволнението на Гешев съветът няма да допринесе за изчистването и катарзиса в системата.

КОГА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ РАДЕВ

Докато течеше процедурата за уволнението на Гешев, парламентът прие законови промени, с които намали нужното мнозинство за освобождаването му от 17 на 13 гласа. Тези промени влязоха в сила на 6 юни. Ден преди това Гешев ги атакува в Конституционния съд. В КС отлежава и негово искане за тълкуване дали ВСС с изтекъл мандат, какъвто е случаят, може да го уволни.

„Президентът няма срок, в който да издаде указа, но процедурата предполага бързото му произнасяне. Производството пред Конституционния съд не е основание президентът да спре процедурата“, коментира след заседанието на съвета правосъдният министър Атанас Славов.

„От тук нататък трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава, мотивите на ВСС са ясни. Има достатъчно основания, които да обосноват освобождаването на г-н Иван Гешев от длъжността“, допълни Славов.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРЕДИ ТОВА

В началото на заседанието на съвета днес Гешев и адвокатката му поискаха да бъде назначена социологическа експертиза, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май. Вторият въпрос е дали се е променило и как доверието или мнението на обществото към съдебната власт след изявлението на Гешев на 15 май, когато той демонстративно скъса оставката си. 

Главният прокурор и адвокатът му искаха и специалист по етимология или лингвистика да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

„Нормално е, след като се опитат да те убият, а това е безспорно, а след това започне организирана политическа атака за отстраняване по друга процедура е ясно, че няма как да съм спокоен. Ако някой смята, че може да е спокоен, след като са опитали да го взривят, да си направи експеримент. Не твърдя, че това нещо е променило психиката ми, но ако някой мине през това и няма емоция, не е човешко същество. Надявам се, че това не е таймингът на Пеевски и Борисов“, повтори и пред съвета той.

От членовете на съвета единствено Вероника Имова, чиято дъщеря е прокурорски помощник на зам. главен прокурор, се изказа в подкрепа на исканите от Гешев експертизи. 

Имова се върна към учителката си в гимназията, която я учела, че метафорите са богатството на езика. Тя не знаела дали изразът на Гешев е метафора или нещо друго. „Метафорите са като пословиците и поговорките, използваме ги, за да обогатим езика си“, продължи Имова, вмятайки, че и баба й е завършила същата емблематична гимназия в София, която сега е 7-мо училище.

„Когато говори ръководител на една пирамидална структура, следват действия. И ние ги видяхме срещу политическите сили. Дали имат връзка или не, няма да обсъждаме днес“, включи се в разискванията и министърът на правосъдието Атанас Славов. Той председателства заседанията на Пленума на съвета, но няма право на глас. Гешев му отговори, че прокуратурата е единна, но не е централизирана. „Аз имам право на становище освен като главен прокурор и като български гражданин“, каза още Гешев и подчерта, че има право на свобода на изразяване.

Гешев поиска и да се установи дали профилът му в Туитър е служебен и кой има достъп до него.

С голямо мнозинство съветът отхвърли и трите искания. 

С пълно мнозинство обаче съветът допусна като доказателства две проучвания, проведени от БНТ и „Труд“, които показват одобрение на повечето от участниците в анкетата.

Днес съветът изслуша зам. главната прокурорка Даниела Машева за това какво е било емоционалното състояние на Гешев преди и след прословутата пресконференция на 15 май, по време на която главният прокурор скъса оставката си. Машева е видяла Гешев преди въпросната пресконференция, тъй като главният прокурор е събрал заместниците си на оперативка.

Предишна статияМарчела Абрашева: Това правителство, колкото трудно беше направено, много лесно може да бъде свалено
Следваща статияОранжев и жълт код в половин България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук