Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков: В ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Кирил Петков: В ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

0

Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в интервю за Нова телевизия днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

Той отбелязва още, че ПП се надяват изобщо да няма следващ главен прокурор, „за да може България да се освободи от зависимости и да стане нормална институционална и правова държава“.

Според Кирил Петков  следващата голяма реформа, която трябва да бъде направена, е в службите.

Петков каза още, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

Следващата стъпка е назначаване на областни управители. В понеделник всичките настоящи подадоха оставки.

„С ГЕРБ решихме, че няма да слагаме политически лица, ще бъдат общественици. Търсим най-добрите кандидати по области“, заяви Петков.

„Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Има огромна работа да се свърши там. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание с помощта на правителството. Народното събрание е правилният орган за това, а не президентът“, каза Кирил Петков.

„В момента ДАНС е първата и най-важната служба, от която да започне тази промяна“, каза Петков.

Предишна статияШефът на МААЕ пристига в Украйна, ще посети АЕЦ „Запорожие“
Следваща статияБюджетната комисия ще заседава за т. нар. ”удължителен закон” за Бюджет 2022

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук