Начало БЪЛГАРИЯ Стоян Панчев за дефицита: Ако няма сътресения в парламента, възможно е бюджетът...

Стоян Панчев за дефицита: Ако няма сътресения в парламента, възможно е бюджетът да се приеме до края на юли

0

Ако няма сътресения в парламента, е напълно възможно бюджетът да се приеме до края на юли.

Това каза пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Икономистът изрази съмнения, че е възможно дефицитът да се задържи до 3% за по-дълъг срок. След като няма да се увеличават данъци и няма да се намаляват социалните разходи, остава да се ограничи само капиталовата програма. Нейното свиване ще има негативен ефект както на общинско, така и на национално ниво, посочи Панчев в предаването „Преди всички“.

„Ако се окаже, че той (премиерът Николай Денков – бел. ред.) не желае да ореже и капиталовите разходи, няма да се стигне до заветното число от 3%.“

Европейските средства и средствата по ПВУ нямат отношение по изпълняването на критериите за еврозоната и към постигането на този конкретен бюджетен дефицит, подчерта Панчев.

Той не очаква голям скок на инфлацията в следващите месеци, но уточни, че намаляващата инфлация не се дължи „на хубава причина“, визирайки вдигането на лихвите и предизвикването на рецесия.

Според Панчев не трябва бюджетът да се разглежда като условие „временно да изментим властите в ЕС, да скрием реалния бюджетен дефицит и да го прехвърлим за следващата година“.

„Държавен дълг със сигурност ще има – самият дефицит го предполага. Въпросът е колко ще е голям и как ще бъде управляван. Без дълг, когато имаш дефицит, не можеш да се оправиш. Това е задължителна част от микса“, подчерта икономистът от ЕКИП.

Предишна статияБюджетната комисия ще заседава за т. нар. ”удължителен закон” за Бюджет 2022
Следваща статияНародните представители решават за комисия за отнемане на депутатските имунитети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук