Начало БЪЛГАРИЯ До седмица ВСС обявява нова процедура за избор на главен прокурор

До седмица ВСС обявява нова процедура за избор на главен прокурор

0

Още днес прокурорската колегия на ВСС може да се събере, за да реши кой да бъде изпълняващ длъжността главен прокурор до нов избор. Това каза членът на ВСС Георги Кузманов.

Той посочи, че ще инициира прокурорската колегия да се събере по тази тема още днес.

В същото време трябва да се разбере на кого вече отстраненият главен прокурор Иван Гешев е делегирал права да го замества. За ИД може да бъде избран не само някой от заместниците на Гешев, а прокурор, който отговаря на изискванията за поста, едно от които е необходим юридически стаж. Този избор трябва да бъде направен от прокурорската колегия, а не от Пленума.

До седмица пленумът на ВСС трябва да обяви изцяло нова процедура за избор на главен прокурор.

Според Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Предложенията се правят в рамките на месец. Към всяко едно от тях трябва да има подробни писмени мотиви и кадрова справка. След това кандидатите представят писмена концепция след едномесечния срок за кандидатури.

След това пленумът на Висшия съдебен съвет обявява датата, часа и мястото за изслушване за всеки кандидат. Това трябва да стане най-малко един месец преди провеждането му. 

Предишна статияЦацаров отговори на Кирил Петков: Той се коалира с Борисов, обсъжда промени в Конституцията с Пеевски
Следваща статияАтанас Атанасов: Иван Гешев трябваше да бъде отстранен заради ”делата на трупчета”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук