Начало БЪЛГАРИЯ Христо Иванов: Ако ГЕРБ се откаже от ангажимента да променим страната, това...

Христо Иванов: Ако ГЕРБ се откаже от ангажимента да променим страната, това управление губи смисъл

0

Правителството възникна при условията на много тежък компромис – това важи и за другата страна, коментира Христо Иванов – лидер на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ пред bTV. Според него правителството ще оправдае съществуването си, ако реши един проблем – за върховенството на правото в България, и правилата в политиката при упражняването на власт.

„Когато започна изграждането на тази конструкция, ние приехме заедно и съгласувано една законодателна програма“, каза Христо Иванов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че твърдението на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма ангажимент към тази програма, не е вярно.

Въпросът е дали за тези закони, които са част от нашата съгласувана законодателна програма, първо ще се разбираме по тяхното съдържание и заедно ще ги прокарваме, или всеки си прави, каквото си иска с алтернативни мнозинства, посочи Христо Иванов.

„Това, което говори Борисов, че те нямат ангажимент към политиките на това правителство, не просто е невярно, но е опасно. Това всъщност означава, че ГЕРБ се отказва от своя ангажимент да променим страната. Без това няма смисъл това управление“, каза съпредседателят на „Демократична България“. По думите му правителството може да съществува само ако обслужва мисията да се променят условията на упражняване на власт в страната. Няма да търпим това правителство да съществува, за да дава политическо време на когото и да било в парламента, заяви той.

„Сглобката“ ще загуби смисъл, понеже цената е много висока, никой няма да плаща тази цена в момента, в който „сглобката“ загуби смисъл, каза още Христо Иванов. Според него думите на Бойко Борисов са демонстрация, че имат алтернативно мнозинство и могат да си правят каквото си искат.

„Ако позволим това правителство да започне да изглежда като нещо, което виси на простора, това правителство ще падне и това ще има огромна политическа цена за всички“, заяви Христо Иванов.

Той отбеляза, че днес са били предложени три процедури – за НЗОК, за БНБ и за Сметната палата, без предварително съгласуване при нарушение на ангажимента, поет от страна на ГЕРБ. По този повод Христо Иванов призова бързо да се съгласува механизъм за ясно вземане на политически решения.

Предишна статияАсен Василев: Няма да има орязване на заплатите, пенсиите се вдигат
Следваща статияПП-ДБ постави седем условия на ГЕРБ за запазване на кабинета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук