Начало БЪЛГАРИЯ Съдия Керелска от ВСС: Има редица нарушения при избора на Сарафов

Съдия Керелска от ВСС: Има редица нарушения при избора на Сарафов

0
Има основание да се атакува това решение за избор на изпълняващ главен прокурор. Поради това, че е взето от некомпетентен орган, но и заради това, че то е взето в нарушение на процедурата и в нарушение на материалния закон.“ Това коментира съдия Олга Керелска от ВСС за изборана Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. Според нея сме свидетели на стар сценарий.

„Това е продължение на един и същи сценарий. Голямо нарушение, което е допуснала прокурорската колегия при избора на и.ф. главен прокурор, е това, че на практика те изобщо не са обсъдили професионалните и нравствените качества, което е задължително. Някой от тях даже поддържат тезата, че видите ли и.ф. главния прокурор има всички правомощи на главния прокурор включително и това да сезира Конституционния съд или да участва и да ръководи заседанията на прокурорска колегия“, обясни Керелска.

Андрей Янкулов от „Антикорупционния фонд“: Смяната на Гешев със Сарафов няма да доведе до нещо различно

Тя добави, че се подготвят доклади във връзка с професионалните и етичните качества на кандидата.

„Не може с едно изречение на това заседание те да кажат „Това са сигнали, които още не са проверени, и ние не можем да се базираме на тях. Всеки може да пусне срещу всеки някакъв сигнал“, обясни Керелска.

Тя застъпи тезата, че Пленумът на ВСС е трябвало да направи избора. Според нея е било редно да има предварително обсъждане. Имало е и нарушения в провеждането на заседанието на ВСС.

Освен това Керелска заяви, че прави впечатление колко скоростно са се случили нещата след указа за освобождаване на Гешев на президента.

Предишна статияЗеметресение край Благоевград
Следваща статияВремето: Жълт код в осем области

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук