Начало БЪЛГАРИЯ Ивайло Илиев: Борисов не иска да носи отговорност за това управление

Ивайло Илиев: Борисов не иска да носи отговорност за това управление

0
„Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като „гадже за лятото“ и то в отворена връзка“. Това заяви пред БНР политологът Ивайло Илиев.
„Напрежението ескалира по темата с назначенията и „раздаването на постовете“. ГЕРБ отдавна подготвя почвата именно за тази тема. Струва ми се, че Борисов просто не иска да носи отговорност за това управление, не го подкрепя с гласувания по ключови теми, някак ми се струва, че не иска да има свои хора с цел да не се оцапа от евентуалните провали на кабинета. Тези заявки за постове от негова страна в момента са някакъв параван, зад който се крие може би друга стратетегия – да изнудва ПП да му искат подкрепа за кабинета, с което от една страна да ухажва както партията, така и избирателите, че без ГЕРБ не може, а от друга страна да продължава да срива ПП-ДБ електорално“, коментира той.
Политологът напомни, че „такова парцелиране и разделяне на властта“ е имало и в предишното редовно правителство на Кирил Петков. Според него една от причините да си отиде това правителство е било именно партийното разделяне на министерствата. 
По думите му седемте условия на ПП-ДБ към ГЕРБ са напълно приемливи за това управление, за да влезе в някакви разумни граници.
Но: „ПП-ДБ останаха в тежка изолация в парламента и започват да потъват в тези плаващи пясъци, мнозинства. Може би затова търсят подкрепата на ГЕРБ с въпросната декларация“. 
Загубата на електорат при Борисов е минимална, подчерта още Илиев и обясни, че именно затова той не се притеснява да поиска коалиция.
В предаването „Преди всички“ политологът е категоричен, че на електоратите трябва да бъде обяснено и в един момент да осъзнаят, че в момента това е единствената възможна и добра за страната конфигурация. 
Според него парламентът няма да освободи този парламент. 
Т.нар. ротация ще представлява два различни кабинета, подчерта Илиев и добави, че това ще бъде с друг мандат и с някои различни министри. Според него двете коалиции са се докарали до абсурд, защото са пропуснали момента да договорят адекватен механизъм за назначения. 
Политологът прогнозира, че избирателната активност на местния вот ще бъде по-висока на местните избори. Той смята, че ранното обявяване на кандидата на ПП, ДБ и „Спаси София“ – Васил Терзиев, ще даде достатъчно време за активна антикампания срещу него. Но това е време, в което ще може да бъде и наложен. Отдалечаването от политиката обаче винаги дава адекватни козове в ръцете на коалицията, изказа мнението си той.
Според него следва да бъде намалена радикализацията, която идва от партиите: 
„Те се впуснаха в едно озлобяване и рушене на компромиси, добави Илиев. Този парламент, ако започне да работи по-активно и успешно да работи, има възможност за канализиране на тези радикални настроения. Надявам се, че тези тематични мнозинства няма да счупят и този парламент. На този етап не изглежда да е така. Вероятно и кабинетът ще издържи повече месеци, отколкото сега си мислим“. 
Предишна статияБойко Ноев: Пореден взрив в склад за боеприпаси и ние пак не знаем кой стои зад това
Следваща статияПутин обвини Запада, че иска руснаците „да се избиват помежду си“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук