Начало БЪЛГАРИЯ Румен Ралчев: Путин постига няколко цели

Румен Ралчев: Путин постига няколко цели

0

След опита за настъпление на Пригожин към Москва на дневен ред е поставен въпросът за работата на службите. САЩ са знаели за планирания метеж около средата на юни.

„Това, че американските служби са знаели, не означава, че ще го споделят веднага. Говори се и за проценти вероятност, не се казва, че ще стане утре. Самият факт, че доста дълго време Пригожин даваше сигнали за недоволство, ми дава правото да си мисля, че може би се разиграва една постановка. Когато една държава е във война, не може да допусне вътре да има разногласия – особено с такава структурна единица, каквато е „Вагнер“, коментира експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в студиото Bulgaria ON AIR.

Според него е имало вероятност да станем свидетели на нещо, с което Путин постига няколко цели. „Първата цел е да покаже, че „ако той падне“ светът ще бъде изправен пред истински ужас, който никой не знае как ще завърши. Второто – ще стигне дотам, че западните политици да се молят той да остане на власт. Трето – нямаше почти никакви първи реакции на политици, което показва, че или службите много силно са мълчали, или информацията е била ограничена“, смята акад. Ралчев.

Това е било неочаквано и най-вероятно става въпрос за договореност между Пригожин и Путин, отбеляза експертът по национална сигурност. „Една от целите е Путин е да разчисти и Министерството на отбраната. Неминуемо след този марш ще има анализи, те ще покажат много грешки и пропуски в различни насоки. Това решава вътрешнопартиен план на Путин“, прогнозира той.

По думите му рокади ще има, ще има и оставки. „Пригожин е изключително състоятелен човек и ако бяха решили да унищожат неговите възможности, не успяха да блокират всички негови активи. Той продължава да е един от най-богатите хора в Русия, с най-голямо влияние, но отделен – типично по руски“, заяви ген. Ралчев.

Когато има някаква опасност, специалните служби подават информация към най-високото ниво на управление в държавата, но такава информация не е подадена, обясни генералът.

Предишна статияМинистърът на отбраната Тодор Тагарев обвини Нинова в прокремълска пропаганда
Следваща статияКЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ с 12 на сто

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук