Начало БЪЛГАРИЯ МФ представя официално проектобюджет 2023 с 3%

МФ представя официално проектобюджет 2023 с 3%

0

„Както беше прието и в правителствената програма, представяме проекта на Бюджета с дефицит на начислена основа от 3%“, коментира Асен Василев в Министерството на финансите.

„Дефицитът на касова основа ще бъде 2.5%, разликата се дължи на това, че е предвидено да получим второ плащане по плана за възстановяване, което се отразява на по-малкия дефицит на касова основа“, заяви Василев.

Той обяви и параметрите, при които е разчетен бюджета.

„Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може сравнително бързо да влезе бюджета в парламента и да има бюджет до края на юли“, обяви Василев.

По думите му макрорамката предвижда растеж на БВП от 1.8% за 2024 г. и 2025 г. растежът се увеличава до малко над 3%.

Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на почти 9% – 8.7% и се очаква 2024 и 2025 г. да спадне между 3 и 4%

„В бюджета е запазена текущата рамка на данъчните ставки, единствено намалената данъчна ставка за газ се вдига обратно на 20%, тъй като видяхме, че цените на газа и на горивата спаднаха, след като се успокоиха международните пазари“, заяви той.

Василев коментира и плащанията, които са заложи в бюджета. „Напълно е осигурено увеличението на пенсиите, спазвайки швейцарското правило – това е увеличение от 12%, което влиза в сила от 1 юли тази година“, категоричен е той.

Също така са осигурени средствата за да се запази политиката учителските заплати да бъдат 125% от средната работна заплата, като тази политика се прилага от 1 януари.

Запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени с оглед темпа на инфлацията и ръста на минималната работна заплата от 710 на 780 лева.

Той заяви, че в политиката на здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болничната помощ, така че всички болници да могат да достигнат минималните работни заплати, които бяха договорени миналата година от 1500 лева за медицинска сестра и 2000 лева за лекар. Василев припомни, че миналата година някои от болниците не успяха да стигнат тези нива.

В политиката на отбраната е заложен малко повече от изискуемия от стратегията за отбрана процент – 1.88% тази година и 2% от 2024 г. и 2025 г.

Предишна статияЖълт код за валежи и гръмотевици в сряда
Следваща статияКриминалист за хванатите с подкуп полицаи: Чувството за безнаказаност и господство над положението водят до това

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук