Начало БЪЛГАРИЯ Криминалист за хванатите с подкуп полицаи: Чувството за безнаказаност и господство над...

Криминалист за хванатите с подкуп полицаи: Чувството за безнаказаност и господство над положението водят до това

0

Задържаха полицаи, поискали пари, за да прикрият катастрофа. По информация на NOVA преди по-малко от месец униформените приели подкуп от шофьор, който е блъснал мотоциклетист. Твърди се, че полицаи от 2-ро РУ в София са поискали от нарушителя 10 000 лева. Срещу получаването на тази сума записали в документацията, че не са открили водача на мястото на инцидента.

От МВР потвърдиха, че при акцията са арестувани униформени, но официална информация ще дадат в следващите дни. Очаква се прокуратурата да прецени какви обвинения да повдигне на служителите на реда. Какви мерки са нужни за справяне с корупцията във Вътрешното министерство в „Здравей, България” коментира криминалистът Иван Савов.

„Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинено ПТП с пострадал”, каза той.

По думите на Савов е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно. „Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса”, посочи криминалистът.

Той обясни, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители. „Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал – полицаите просто запазват местопроизшествието”, уточни Савов.

Криминалистът посочи, че в обичайния случай униформените, които отиват да запазят местопроизшествието, са тези, които биха могли да манипулират събитието. „Пишат една докладна записка до началника на управлението, че са посетили такова произшествие и не са установили водачът да е на мястото”, разясни той.

Как се стига до подобни казуси, Савов коментира: „Чувство за безнаказаност и господство над положението. Подозирам, че не е единствен случай, а чувство за рутина. Годините отрицателен подбор водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР. Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи”, категоричен е криминалистът. 

„Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко „гнили ябълки”, заключи той.

Предишна статияМФ представя официално проектобюджет 2023 с 3%
Следваща статияПразнуваме Петровден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук