Начало БЪЛГАРИЯ КЕВР решава за цените на тока за бита, парното и топлата вода

КЕВР решава за цените на тока за бита, парното и топлата вода

0

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да приеме окончателното решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода, които ще влязат в сила от 1 юли и ще важат за следващия едногодишен период. Предвижда се електроенергията за бита да поскъпне с около 4-5 процента, а цената на парното и топлата вода да се увеличи с до половин процент. 

Първоначалните разчети на Комисията предвиждаха увеличението на цените на тока да е по-ниско с около процент от сега очакваното поскъпване с 4-5 на сто, но се наложи те да бъдат преразгледани, след като служебният енергиен министър Росен Христов в последните дни на мандата си издаде заповед, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавната ТЕЦ „Марица Изток – 2“. 

Тогава председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни:
„Заради това, че част от енергията, произвеждана от ТЕЦ Марица Изток 2 ще бъде въведена в микса на регулиран пазар, цената ще бъде повишена между 4, максимум 5%“.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов вече обяви, че предвижданото повишение на цените на парното и топлата вода е под половин процент средно за страната.

„Съхраняване на цените на топлинната енергия практически за всички топлофикации за целия едногодишен период, който обхваща и отоплителния сезон 2023-2024 г.“

Новите цени на тока за бита, парното и топлата вода влизат в сила от 1 юли и ще се запазят през следващия едногодишен период, освен, ако няма драстични промени в цените на газа и въглеродните емисии, от които зависят и техните цени. 

Предишна статияСлед президентското вето: Депутатите решават отново за изваждането на НСлС от прокуратурата
Следваща статияПравосъдният министър внася жалба срещу назначението на Сарафов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук