Начало БЪЛГАРИЯ След президентското вето: Депутатите решават отново за изваждането на НСлС от прокуратурата

След президентското вето: Депутатите решават отново за изваждането на НСлС от прокуратурата

0

В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Това се дължи на факта, че президентът Румен Радев наложи вето на част от параграфите.

В началото на юни депутатите решиха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата. Това стана по предложение на „Възраждане“, но се оказа, че то не е разгледано по време на заседанието на правна комисия.

На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет от 49-ото Народно събрание на 2 юни 2023 година. Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. В мотивите си държавният глава подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

В мотивите за ветото на държавния глава се подчертава също така, че при приемането на оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на ЗСВ не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Предишна статияПарламентът изслушва министърът на отбраната Тодор Тагарев днес
Следваща статияКЕВР решава за цените на тока за бита, парното и топлата вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук