Начало БЪЛГАРИЯ Калоян Методиев: Държавата е заложник на личното оцеляване на Бойко Борисов

Калоян Методиев: Държавата е заложник на личното оцеляване на Бойко Борисов

0

Дали им харесва да са заедно на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС. Дали това е изборът на българските граждани… Защо именно ГЕРБ и ДПС заявяват готовност за конституционни промени. Как ще се развива битката за кмет на София. Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев.

– Г-н Методиев, парламентът почти по цял ден се занимава с комисията за имунитетите. Имунитетът на Бойко Борисов ли е най-важното нещо…
– Очевидно около него се върти цялата държава. Заради него се прави коалиция, която отвращава както формациите ПП-ДБ, така и ГЕРБ-СДС. Заради него се прави някаква квази съдебна реформа и се сменя главен прокурор със скоростта на светлината. Този имунитет ускорява или забавя политическата динамика. Тоест, държавата е заложник на личното оцеляване на Бойко Борисов. В крайна сметка, нека да се направи една донорска конференция, кръгла маса ли ще е, политически консилиум ли ще го наречете, който да му гарантира изход, и така да се отпушат политическите промени в страната. Нещо като при другите вождове, като например Молотов след смъртта на Сталин – охрана, коли, издръжка. Ще може да върти на спокойствие телефони преди интервюта на близките си говорители, за да пускат манипулации, да има каже кого да очернят… Ще пише мемоари. Така ще имаме плавен преход към нормализация и демократизация. ПП-ДБ колкото и да го бранят с процедурни хватки и гласувания, година-две, няма дълго да имат сили да спрат историческия процес.

– Плаващите мнозинства колко време може да вършат работа на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ да изпълняват взетите решения?
Ще вършат работа до изпълнението на няколко задачи. За ГЕРБ са: първо, до момента, в който Борисов се почувства сигурен за собствената си сигурност, тоест никой да не му търси сметка за нищо и да го оставят да си гледа старините, включително от американска страна. Второ, докато е сигурен, че има лоби в прокуратурата, за да има лостове за защита в бъдеще. Трето, докато доунищожи електорално ПП-ДБ с власт, за да получи реванш за ареста си и да си освободи евроатлантическо пространство.

ПП-ДБ направиха компромис със своите избиратели. ПП-ДБ приличат на онези самоубийци, които всеки ден заплашват, че ще се самоубият, но не го правят. Нямат сили да кажат: стига, дотук. Стоят в управлението в ролята на боксова круша на коалиционния си партньор, а плаващото мнозинство взима решенията. В състояние сме на две политики, с по две кандидатури, на ротационни договорки, несъстояли се срещи, неизпълнени ултиматуми…

– Плаващите мнозинства в парламента са много интересно нещо. Партиите припознаха ветото на президента, който се обяви против изваждането на Националното следствие от прокуратурата. Има ли хора, които се страхуват…
– Управляващото мнозинство де юре е ПП-ДБ-ГЕРБ-СДС, а де факто е ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС. Тъй като сме парламентарна република – силата в момента е в плаващото мнозинство. По сериозните въпроси то въобще не бръсне мандатоносителя. Очевидно промените за разделяне на прокуратурата и следствието са емблематичен пример за плаващото мнозинство. Те бяха резервен план, ако не успеят да сменят главния прокурор в разгара на войната Борисов-Гешев. След като си върнаха контрола върху прокуратурата, от ГЕРБ рязко загубиха интерес към разделянето ѝ и подкрепиха ветото на Радев. Това показва, че са действали от користни, а не от принципни съображения спрямо съдебните промени. „Възраждане“ бяха използвани за вносител, но те винаги са си били патерицата на ГЕРБ. Борисов явно се страхува, защото форсира махането на главния прокурор, а все още не си дава имунитета. Кирил Петков явно не се страхува, защото сам си даде имунитета.

– Още няма бюджет, няма Шенген, няма законови мерки срещу престъпността… Къде е държавата?
Има една положителна тенденция в цялото. Политиката се върна в парламента, защото ние сме парламентарна република и там е мястото на центъра на властта. Да ги виждаме, да спорят, да се контролират взаимно, да има управляващи и опозиция. Тоест, това е добрата новина. Лошата е, че качеството е ниско, буксува се, занимават се основно с пазенето на имунитети, ротации, пазарлъци. Сега започват конституционни промени, които са неясни. Отделно имаме дефицит на национално лидерство сред решилите да променят конституцията, а те с лицата си трябва да са моралния гарант за промените. Не е сега моментът за големи неща, не може с Конституцията да се експериментира. Има достатъчно друга работа. Трябва да избутат бюджета, да наваксат изоставането по Плана за възстановяване и устойчивост, по Еврозоната, укрепване на границата, работа на максимална скорост по Шенген и ревизия на безобразията на служебния кабинет, например по газовото споразумение с „Боташ“. За последните две много се забавиха.

– Според последни социологически проучвания ПП-ДБ губят 5% подкрепа. ГЕРБ-СДС се държат над 20%. Това как ще се отрази на местните избори?
– Много е динамична ситуацията. Струва ми се, че електоралната картина не може да е застинала както бе на 1 април. Много неща се случиха от април, големи неща. Местните избори са труден лакмус за оценка на цялостната ситуация, защото има много мажоритарност, разпокъсаност, местни коалиции, местни интереси, бизнесът нахлу в местната власт, едни 100-200 купени гласа могат да обърнат картината в повечето общини. Но все пак е важно какво ще се случи в големите градове, където има свободен вот. Управляващата коалиция много трудно ще играе опозиция или алтернатива едни на други, например в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и т.н. Тоест кампанията на ПП-ДБ и ГЕРБ вече е спъната. Мисля, че доминацията на ГЕРБ в страната ще намалее сериозно. Това ще промени и цялостната динамика в държавата.

– Крум Зарков става съветник на президента по правните въпроси. Това „благодаря“ от страна на Радев ли е…
– Радев и вицето му от години използват голяма част от т.нар. вътрешна опозиция в БСП като магистрални труженички. Пускат им задачи: сваляте председателя на партията на вътрешните избори, на тези избори работите за ИТН, тази година правите структури и кампания на „Продължаваме промяната“, сега ще работите за „Левицата“… Вкарват ги и ги изкарват от служебните си кабинети като в хан – правите съдебна реформа в кавички, подписвате този договор, нищо че е незаконен и т.н. Има и заблудени, които наричат Радев „нашия президент“, но тях не можем да обвиняваме – то си е от Господ. Сега са впрегнати да му правят мрежа от кандидат-кметове за местните избори. И пак паразитират основно върху структурите на БСП като ги подкопават. Радев работи плътно и с Борисов, който от месеци търгува местните избори и структурите на ГЕРБ. Апропо, през 2005-2009 година Борисов използваше по същия начин ресурсите на Столична община, за да си прави партията и да разбива СДС, НДСВ, дърпаше хора от БСП и цели други формации. Радев прави същото през президентството. В момента единствено Корнелия Нинова като лидер на БСП им стои на пътя и е реалната парламентарна опозиция на управлението, има своя политика и не изневери на избирателите си. Абстрахираме се от идеологическите конструкти. Затова тази група така яростно ѝ се нахвърля. Познайте кого обслужва в този момент поредната подмолна атака от страна на президентството за местните избори и прехвърляне на служебниците в президентството? Вина си носят и от БСП, разбира се, защото му позволяват да бракониерства в тяхната къща. Докато не го ограничат и изтласкат в периферията на българската политика, няма да ги остави на мира. И обществото носи вина, защото си затваря очите за серията нарушения на Конституцията, правене на партии и ала-бали на изборите, цитат.

 

– Чухме Антон Кутев да прогнозира, че преди 2025-а Румен Радев няма да прави политически проект. Заявката дадена ли е…
– Имаше едно изречение: ако не го принудят с импийчмънт. Страх ги е от това. Това предупреждение е проява на слабост. Не го закачайте, че ще направи проект и ще ви помета. Хайде, да излиза и да прави! Да го видим на терен. Лесно е като са ти подарени ключовете от президентството. Къртовска работа е партийната, тежка. А и няма да ги има вече екстрите на властта – да разбиваш с тях партии, да си правиш партии, да се месиш в предизборните кампании, да излизаш на няколко дни да оплюваш този или онзи и да те отразяват всички медии – мутри, шарлатани, депутати, партии… Проекти правиха Желю Желев, Петър Стоянов тръгна да прави политическа кариера след президентството, защото още беше много млад, Първанов направи партия…. Имаме достатъчно примери за провалени президентски проекти и нито един успешен. Радев си изпусна момента. Управлява дълго и спорно с 5 служебни кабинета. Вече има много тежък политически багаж. Рейтингът му се срина до 30%. Мисля, че реално е и по-малко. 70% от българските граждани не го искат. От тук насетне може да играе само досегашната си роля – на разрушител. За обединител, за градител, за нещо положително няма кой да го припознае. Форматиран е като негативен образ. Предлагам, ако така и така ще отварят Конституцията, да има промяна, която е в унисон с европейската практика – премахване на служебните кабинети в този им вид. Или да ги ограничат със закон. Иначе ще имаме вечния източник на нестабилност при тази система на мажоритарно избиране на млади президенти и служебен кабинет като форма на безконтролна власт. И като стана дума за Конституция – нека президентът покаже своя проект. Трета година го крие. До края на седмицата да го изкара и да го обсъжда с ДБ и ДПС с техните контактни групи.

– Иван Гешев пуска почти ежедневно позиция по някакъв въпрос. Може ли да хвърли „новина“ в подходящия момент преди местния вот…
– Позагуби темпо, а и се разбра, че го държат „заложник“ на работа, въпреки че си подаде публично заявление за напускане на прокуратурата. Той вече направи някои податки, че ще търси продължение на операция „Чисти ръце“ в политиката, за което има ниша. Позиционира се като консервативно и патриотично говорене, което също е празно като политическо поле, стига да не е патриотарско и ретроградно. В момента може само да гадаем какви са намеренията му или дали въобще има намерения. Мога да кажа със сигурност, че ако влезе в политиката, Борисов трябва да се притеснява. Особено, ако Гешев си удържи на думата за изхвърляне на политическия боклук, с извинение. Един главен прокурор е сред най-информираните хора в държавата, така че ако продължи със захапката „Барселонагейт“, може сериозно да притисне ГЕРБ в близките месеци до изборите. Тук въпросът е с какви хора се прави един проект, с какви послания… много са факторите. На местни избори обикновено не се анонсират нови проекти, а се налагат през парламентарните. Но пък има много свободен вот и търкалящо се желание за промяна.

– ПП-ДБ обявиха кандидатурата си за кмет на София в лицето на Васил Терзиев. Какво мислите? Какви хора ще се появят срещу него?
– Ще се вадят кандидати на базата на анализ на неговата кандидатура, случващото се в управлението и кадровата банка. Както казах преди малко кампанията на управляващата коалиция априори е наполовина скопена. Гледах едно интервю на Терзиев. Явно му липсва политически опит, харизма, разчупеност, силни тези, присъствие. Странно, че много рано оповестиха кандидатурата му. Направиха го мишена. Затъна в „дядовската“ тема и всички около него се обясняват по нея. След 33 години си мислехме, че темата ДС се е позатворила в българското общество, но се вижда, че се възроди през наследниците им и то с пълна сила. Интересно, че най-крайните антикомунисти и неолиберали се оказват свързани с върховете на тоталитарната държава, която яростно нападат и се отричат с лекота от семействата си. Не ги съдя, а констатирам. И друго, ако си мисли, че ще се прави на разсеян, че ГЕРБ не управляват София от 2005 година насам и че няма корупция и проблеми в Столична община, може да не стигне и до балотаж. Времето е за ярки позиции, а не за гънения.

Източник: Факти

Предишна статияГръмотевични бури и интензивни валежи предстоят в почти цялата страна
Следваща статияИзмама: Опитаха се да присвоят 80 000 лв. от кампания за онкоболно дете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук