Начало БЪЛГАРИЯ Парламентът окончателно отхвърли референдума срещу еврото

Парламентът окончателно отхвърли референдума срещу еврото

0

Парламентът отхвърли искането на „Възраждане“ за референдум за лева до 2043 година.

След 4 часа разгорещени дебати от гласувалите в залата 218 депутати –  „за“ референдума бяха 68, „против“ – 99, а 40 се въздържаха.

„За“ референдува гласуваха депутати от парламентарните групи на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ и двама от ПП-ДБ.

„Против“ гласуваха 14 депутати от ГЕРБ, 51 от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и всички присъстващи от ДПС.

Както и в комисията по правни въпроси по-голямата част от депутатите от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“. До последно ГЕРБ се колебаеха за позицията си, заради нежеланието на Борисов да замрази отношенията си с Костадин Костадинов.

Според решението, взето в последния възможен момент за произнасяне от парламента, в България няма да се проведе референдум с въпроса:
„Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“

Предложението е внесено от Инициативен комитет на граждани. Референдумът беше иницииран от “Възраждане“ и събра над 470 000 подписа.

Искането се прави в момент, когато на страната ѝ предстои да се присъедини към единната европейска валута, след като през 2020 г. влезе в известния като „чакалня за еврозоната“ Механизъм на валутните курсове (ERM II).

Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 г. беше отложена като възможна дата, сега България се готви за евро от 2025 година.

Преди ден правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се проведе референдум с този въпрос.

При така взетото решени от „Възраждане“ още утре ще внесат жалба в Конституционния съд, а неговата задача ще бъде да се произнесе дали въпросът засяга норми на международното право и така да противоречи на основния закон.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев заяви, че предложението е в колизия с националното законодателство, тъй като в него няма термин „официална валута“, а терминът „единствена официална валута“ е в противоречие с валутния закон. Установяването на лева като единствена официална валута би елиминирало плащането в други валути и би преустановило валутния контрол.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че референдумът не е за отлагане, а за фиксиране на дата. Той изрази несъгласие с тезата, че има колизия със законодателството, като посочи, че грешните изрази във въпроса могат да се редактират, за да отговаря на условията.

 Костадинов обяви, че ще поискат разговор с президента, чиято, по думите му, е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, въпреки незаконното решение на Народното събрание.

Освен това от партията обявиха, че ще сезират Конституционния съд и прокуратурата.

„Има държави, които провеждат референдуми по два или три пъти в годината. Политиците тук казват, че хората са некомпетентни да се изкажат по въпрос, който ще влияе на поколения напред. Влизане в еврозоната има, излизане няма. Това е основополагащ въпрос за следващите поколения хора, които ще са тази държава“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

„34 години от така наречената демокрация. Нашите родители и ние обясняваме и се борим за нашите свободи. Когато ви се отнеме правото да гласувате и ви вземат камионетките за Белене, тогава това не е демокрация, а нещо друго“, допълни той.

„Ясно и точно сме защитавали правото в България да има демокрация, за да можем и ние, и децата ни да живеем в свободна държава. Случващото се в момента е пълен абсурд. Това е потъпкване на всякаква държавност. Казвате „ние решаваме, а не простият българин“. Не може да си политически субект на една година, да казваш, че продължаваш промяната, а да се връщаш 34 години назад„, каза още Ганев.

В момента това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без абсолютно никаква юридическа обосновка. Казвате, че той противоречи на законовото ограничение, че вече по ратифицирани международни договори не можем да питаме народа си за тях, само че не посочвате кой е точно този международен договор и кой е членът, който нарушаваме“, посочи той.

Не нарушаваме нито един международен договор и нито един член с това питане. Ако днес гласувате против или въздържал се, това означава, че казвате на българските граждани, че повече няма смисъл да има някога референдуми в България, допълни той. Напът сте да унищожите референдумите като инструмент в България“, каза още той.

„Госпожо Рангелова, защо не кажете, че симпатизанти на евроатлантически партии идваха на групи, за да се подписват за референдума. Казаха, че искат да бъдат питани. Говорите, че решението, което ще бъде гласувано, е немотивирано. Защо не кажете, че е незаконосъобразно. Защо не обяснихте че в този доклад, подписан от председателя на комисията, е предложено едно изречение с мотиви от НС. Не ви ли е срам, господин председател, добре че ще има ротация. Не ви е срам да предлагате този парцал да го гласуваме“, ядоса се Петър Петров от „Възраждане“.

Това доклад ли е, г-н председател, не ви ли е срам да го подпишете?“, обърна се той към шефа на правната комисия Стою Стоев. „Как може едно изречение да представлява мотиви от проект на решение на водещата комисия? Защо не обяснихте, че в този доклад, който е изготвен и подписан от председателя на комисията, на двамата преподаватели по конституционно право, един от които е конституционен съдия, му е дадено едно изречение, само и единствено защото и двамата са „за“ референдума, и е дадено едно изречение в този доклад. Това доклад ли е, г-н председател? Не ви ли е срам да го подпишете? Не ви ли е срам да предложите едно изречение мотиви към проекторешение на Народното събрание? И вие сте ми председател на правната комисия! Добре, че ще има ротация. С гордост ще се радвам, че ще има друг председател на правна комисия! Не ви е срам този парцал да ни го предлагате да гласуваме. И да излизате тук и да ни говорите кое е законосъобразно“, разгневи се Петров.

Председателстващата заседанието Росица Кирова опита да прекъсне разгорещилия се депутат, но той не спря.

Г-жо Рангелова, Защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен и нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд – нито тези от ГЕРБ, нито тези от ПП! Ще го сезираме ние от „Възраждане“, отсече развихрилия се Петров, удряйки по трибуната, което принуди Росица Кирова да му изключи микрофона.

По отношение на доклада сте прав, но знаете ли защо е в този вид? Няма как да бъде по-мотивиран. Чухте ли в правна комисия какъвто и да било аргумент? Освен че противоречи на закона. Въпреки часове дебати, не бяха посочени такива. Вътрешното ми убеждение ме кара да смятам, че този въпрос е незаконосъобразен. Голяма част от вас се изживяват като конституционни съдии. Недейте да погазвате най-демократичното право на всяко общество – политиците да питат народа и да се съобразяват с решенията му“, отговори му Цвета Рангелова.

Поставяйки темата по такъв начин, трябва да уважаваме всяка форма на демокрация, която в крайна сметка са и изборите. Нека везната, която се опитвате да балансирате, да не взимаме едно от контекста и да слагаме удобното. Защо предлагате този референдум сега, когато ще трябва да се проведе заедно с местните избори. Няма да кажа, че сте го направили нарочно, но нека се придържаме към всички принципи на демокрацията“, хвърли обвинение Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори: „Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме запитване към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел отдавна. Не говорете лъжи.“

Станислав Балабанов се намеси: „Без да влизам в конкретика, смисълът на пряката демокрация е мнозинството да има тежест над малцинството, а не обратното.“

„Уважаеми българи, вие сте едни тъпаци за тези, които влизат в залата. Оправдайки се с вашето добро, те ви смятат за тор“, заяви Тошко Йорданов.

Ако такъв въпрос бъде гласуван, се поставя въпрос дали спестяванията могат да бъдат в други валути. Цялата работа е крайно непремислена, неподготвена и води тежки икономически проблеми. Ще се създадат чисто икономически проблеми. Не виждам как разумен човек да подкрепи такъв въпрос, изригна икономистът Мартин Димитров. Има ли държава, която да е правила такъв експеримент?, запита риторично Димитров. Не, няма. Малка отворена икономика да се отказва от валутния борд. Има сигурен ефект – нарастване на инфлаицята, която не може да бъде овладяна. Ако допуснем отмяна борда без перспектива – ще получим постоянно нараствашща инфлация, обезценяване на парите и тежки иконмически проблеми. Нито за момент не съм имал колебание как се гласува по такъв референдум. Гласува се против, защото не може да се допусне подобен икономически тежък казус. Не може да си играем с българската икономика по този начин, заключи икономистът.

Незнам дали е резултат от лоша редакция или има цел да срине борда. Ще ви спрем, хора! Вие ставате опасни за българската икономика, изригна Димитров.

Въпросът е противоконституционен, изказа се и Явор Божанков. Референдумът почива на хомофобия. Всичк конституционалисти казват, че НС е длъжно да взима решение. То упражнява предварителен контрол дали е законосъобразен. Той не е такъв, казва го гуверньорът. Въпросът е опасен, искат да се стабилизира финансовата система, отсъди депутатът.

От „Възраждане“ вече анонсираха, че след като парламентът отхвърли проекторешението парламентарната група, ще предприеме следните стъпки:

  • ще поискат разговор с президента Румен Радев за свикване на референдум и за сезиране на КС
  • ще пуснат сигнал до прокуратурата
  • също ще сезират Конституционния съд за решението на парламента

За последното „Възраждане“ ще има нужда от подкрепата на друга парламентарна група, тъй като сезирането на КС става с подписите на една пета от депутатите, а партията има само 37. Пред „Дневник“ водещият юрист на „Възраждане“ Петър Петров потвърди миналата седмица, че вече е подготвена конституционна жалба, която да бъде внесена „още на следващия ден“. Под нея са се подписали и депутатите на „Има такъв народ“, които са 11 и така подписите стават точно 48.

Съдът няма срок за произнасяне нито по допустимостта на искането, нито по същество.

Предишна статияПроф. Кънчев: Президентът се държа неадекватно по време на срещата си със Зеленски
Следваща статияИслямската революционна гвардия срещу САЩ: Иран ще достави наемници в Украйна?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук