Начало БЪЛГАРИЯ Димитър Радев: Готови сме да въведем еврото от 1 януари 2025 г.

Димитър Радев: Готови сме да въведем еврото от 1 януари 2025 г.

0

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че България е готова да въведе еврото от 1 януари 2025 година, предаде БНР.

„Краткият отговор е да, но тук се нуждае от обяснение. Всъщност банковият сектор, валутната стабилност са най-трудната, най-сложната част от критериите при присъединяването на една страна към еврозоната. За България тези критерии бяха изпълнени 2020 година“.

Радев настоя да бъдат по-активно разяснявани ползите от еврото, тъй като, по думите му, „България е на финалната права и няма път назад“.

Управителят на БНБ обаче се обяви срещу идеята на финансовия министър Асен Василев за паралелно разплащане в лева и евро преди официалното въвеждане на единната европейска валута:

„След еврото да, но за много кратък период от време. Това, което е предвидено, е едни месец, ако въведем еврото на 1 януари 2025 година, това ще се допуска само в рамките на месец януари и до там“, каза пред парламентарната комисия по европейските въпроси управителят на БНБ Димитър Радев.

Той е номиниран от ГЕРБ-СДС за нов мандат и се очаква да остане на поста, тъй като получи подкрепа и от ПП-ДБ и ДПС.

Предишна статияМилен Керемедчиев: Перспективата за членство на Украйна в НАТО е неясна докато има реален конфликт
Следваща статияМинистър Цеков: С кухо дружество, а не с обществени поръчки са подписвани договори за АМ „Хемус“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук