Начало БЪЛГАРИЯ Министър Цеков: С кухо дружество, а не с обществени поръчки са подписвани...

Министър Цеков: С кухо дружество, а не с обществени поръчки са подписвани договори за АМ „Хемус“

0

Това заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в предаването „Лице в лице“ на БТВ.

По думите му, договорът е възложен на кухо държавно дружество. „Този договор е незаконосъобразен. След това кухото дружество възлага на частни фирми поръчки. Пак е нямало обществени поръчки, тоест, отново не е спазен ЗОП. Отговорните длъжностни лица трябва да понесат отговорността си. И с тях да се занимават Сметната палата, Прокуратурата“, заяви министър Цеков.

„Какви са договорно-правните последствия е друго нещо. Ако не е бил сключен с обществена поръчка, договорът може да бъде разтурен в срок от 1 година. Поради бездействието на регионалните министри тези срокове са изтекли.

Възложих на Правна дирекция в МРРБ да провери дали са изтекли сроковете по тези договори. Никой от предходните министри нямаше моралната и политическа решителност да вкара тези договори в съда.“ Това изтъкна министърът.

Според него, законът е казал, че тези договори вече са в сила.“ Можем да ги прекратим. Ние или трябва да прекратим договорите и ще последват тежки съдебн и дела. И при 2025 г. може да се поднови строежа на магистрала Хемус.“

Затова се е взело решение да продължи строежа на магистрала Хемус. Но има индексация спрямо инфлацията от 2020 г.

Министър Цеков заяви: „137% е инфлацията на цената на строителните материали. Създадохме работна група, която да намери решение. Предлагаме истинските изпълнители – частните фирми да поемат гаранция за качеството на стореното за 7 години.

По тези договори има изплатен 1 млрд. лв. авансово. Въпросните авансови средства да не бъдат индексирани. С остатъчната част от този милиард да бъде построена магистрала Хемус.“

Предишна статияДимитър Радев: Готови сме да въведем еврото от 1 януари 2025 г.
Следваща статияГорещата вълна продължава: Жълт и оранжев код за опасно време

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук